Mathoera: Geen goed besluit om markten te sluiten
14 Mar 2020, 14:26
foto
Districtscommissaris Audrey Hankers maakt bekend dat de markt bij de Nieuwe Grond en Highway gesloten zijn.


Districtscommissaris Audry Hankers heeft besloten de markt van de Nieuwe Grond en die van Highway vanaf zondag te sluiten tot nader order. Dit besluit is genomen om de burgers te beschermen tegen de gevolgen van Covid-19. Assembleelid Krishna Mathoera (VHP) zegt aan Starnieuws dat goed nagegaan moet worden welke maatregelen getroffen worden. Mensen hebben juist nu groenten en levensmiddelen nodig. Door markten te sluiten, kan er een ergere panieksituatie ontstaan en dat moet worden voorkomen. Intussen blijkt dat alle openbare markten vanaf vanmiddag gesloten zijn. Dit maakt districtscommissaris Mike Nerkust bekend. 

Bij de supermarkten die nog open zijn, is er een enorme toeloop van mensen. Bij B. Chotelal staan honderden mensen in de rij. Ook bij Combémarkt is er een drukte van belang. Bij broodwinkels is hetzelfde beeld te zien. De regering heeft bekendgemaakt dat niet meer dan honderd mensen op één plek bijeen moeten komen. Mathoera merkt op dat Chotelal mensen dichtbij elkaar in de rij staan. De regering moet ervoor zorgen dat op meer plekken goedkope levensmiddelen verkocht worden. Meer ondernemers moeten in aanmerking komen voor de lening om spullen goedkoop te kunnen importeren. Als er meer verkooppunten zijn, zullen mensen niet naar één plek gaan om aan goedkope goederen te komen. 


Drukte bij B.Chotelal vandaag tegen sluitingstijd om 14.00 uur. (Foto's: René Gompers)

De rijen bij Chotelal waren tot bij de cambio. Meer dan 500 mensen stonden in de rij. Om 4.00 uur in de ochtend stonden al meer dan honderd mensen in de rij. Wie er nu nog staat wordt geholpen. Het gaat nog uren duren voordat iedereen geholpen is. Een vrouw die acht uren al in de rij staat, zegt aan Starnieuws dat ze vooral olie wil komen. "In mijn straat is olie heel duur," legt ze uit. 

Mathoera zegt dat er echt een oplossing moet komen. Mensen hebben het ervoor over om zolang in de rij te staan omdat ze anders te veel moeten betalen en het geld niet hebben. Zolang de koers niet wordt beteugeld, zullen de prijzen in de winkels blijven stijgen, met alle gevolgen van dien, benadrukt het Assembleelid. Zij heeft deze zaken ook aangehaald vrijdag in De Nationale Assemblee, maar geen afdoend antwoord op gekregen. 



Mathoera wijst er op dat door sluiting van de markt landbouwers ook gedupeerd worden. "Wat moeten de mensen dan doen met hun groente?" vraagt ze zich af. De mensen op de markt zullen geen inkomsten hebben. Er moet juist voor gezorgd worden dat er ruimere openingstijden zijn, zodat er geen concentratie is van mensen. De mogelijkheden moeten worden bekeken om mensen toestemming te geven om tijdelijk kraampjes langs de weg op te zetten. "Toegang tot groente is heel belangrijk juist nu", betoogt het Assembleelid. 
Advertenties

Tuesday 16 April
Monday 15 April
Sunday 14 April
Saturday 13 April