Winkeliers sluiten deuren uit vrees en onvrede
14 Mar 2020, 12:17
foto
Deze winkelier verkoopt goederen via een traliedeur. Klanten wachten buiten de deur. (Foto's: René Gompers)


Veel winkeliers zijn ertoe overgegaan hun deuren te sluiten. Tijdens een meeting van de Vereniging van Winkeliers in Suriname gisteravond hebben de leden hun misnoegen kenbaar gemaakt over "het oneigenlijk handelen" van het ministerie van Handel, Industrie en Toerisme door de controlediensten op de winkeliers los te laten. "Er worden prijzen gecheckt, boetes opgelegd, processen-verbaal opgemaakt en goederen worden in beslag genomen," zegt een misnoegde voorzitter Raymond Hasnoe van de Vereniging van Winkeliers in Suriname aan Starnieuws.

De sluiting van winkels is landelijk te merken. Sommige winkels zijn open, andere zijn potdicht, terwijl andere een kiertje open houden. Er wordt achter de tralies met mondkap op verkocht. Waar de winkels een kiertje open houden, zijn kleine groepen mensen te zien. Ofschoon het besluit tot sluiting niet van de vereniging komt, kan Hasnoe er alle begrip voor opbrengen. "Er is een crisissituatie, de koers in onstabiel en daarboven op creëert de minister van Handel een hype door te zeggen om niet meer dan vijf stuks per artikel te verkopen." Er is een rush ontstaan op de winkels en vele vrezen dat ze door hun voorraad heen zullen raken en niet in staat zullen zijn nieuwe in te slaan. Hasnoe is ervan overtuigd dat zeker tot de verkiezingen de basisgoederen niet schaars zullen zijn. "De regering gaat de schaarste voor de verkiezingen willen voorkomen." Een rush op de basisgoederen vindt hij dus onnodig. Anders is het met luxe goederen waar mensen met een ruime budget op af komen.

Een klant piept door de gesloten traliedeur van een winkel.

Hasnoe zegt dat het absoluut niet kan dat voorraden van de winkeliers in beslag worden genomen. Winkeliers zijn individuele ondernemers die volledig afhankelijk zijn van de winst die ze maken. In decreet E2A staat aangegeven wat de maximale winstmarge is van de winkeliers. "Niemand rekent het maximale - 20% - aan, omdat het dan onbetaalbaar wordt," legt Hasnoe uit. Er zijn volgens hem teveel winkels en de concurrentie is groot. Dus kopen de winkeliers bewust kleinere voorraden in en moeten zij ervoor zorgen dat ze binnen de wettelijke prijsbepaling van de overheid vallen. Bij elke nieuwe aankoop van voorraden, stijgt de prijs door de onstabiele koers. Zo komt het voor dat de winkelier om nieuwe voorraden in te slaan op gegeven moment uit eigen zak moet inkomen. De winst die hij heeft gemaakt op zijn vorige partij blijkt niet toereikend om nieuwe producten te kopen. En precies daar draait het volgens Hasnoe om. De mensen van de controledienst hebben volgens hem geen kaas gegeten van het marktmechanisme en van vervangingswaarden. Ook al kunnen de winkeliers met bonnen aantonen voor welke prijs ze hebben ingekocht, ze worden toch beboet.

En om dit soort toestanden te voorkomen, kijken de meeste winkeliers de kat uit de boom. Zij die een grotere voorraad hebben, houden de winkels nog even open. Anderen verkopen achter tralies aan hun vaste klanten. Sommige winkeliers zijn er zelfs toe overgegaan hun ramen te beplakken met plastic en reiken klanten via een gat de gekochte spullen toe. De vrees voor besmetting met het coronavirus komt bovenop de problemen waarmee de winkeliers kampen.

Ook de winkelier op de Malangweg te Magenta houdt zijn deuren dicht.

Hasnoe legt uit dat de winkeliers er dus voor kiezen hun winkels dicht te houden, in plaats van hun voorraden te verliezen. "Niemand wil met verlies verkopen. En de overheid gaat de winkeliers echt niet subsidiëren." Hij ziet de regering als hoofdschuldige voor de situatie. "Ik weet niet waarmee ze bezig zijn, in plaats van stabiliteit en rust te brengen, creëren ze met hun uitspraken en handelingen juist chaos."
Advertenties

Wednesday 24 April
Tuesday 23 April
Monday 22 April