Chaos coronavirus verspreidt zich wereldwijd, noodtoestand VS
14 Mar 2020, 11:16
foto
Passagiers dragen mondmaskers bij hun aankomst op de internationale Soekarno Hatta Luchthaven nabij Jakarta. Het luchtverkeer is zwaar getroffen door de vele landen die hun luchtruim hebben gesloten of vliegbeperkingen hebben opgelegd door de wereldwijde verspreiding van het coronavirus. (Foto: Reuters)


President Donald Trump heeft op vrijdag een nationale noodtoestand uitgeroepen over het zich snel verspreidende coronavirus. Het besluit opent de deur voor meer overheidssteun ter bestrijding van de ziekteverwekker die meer dan 138.000 mensen wereldwijd heeft besmet en meer dan 5.000 doden heeft achtergelaten.

De impact van het coronavirus op het dagelijks leven wordt over de hele wereld groter. Het werd voor het eerst gedetecteerd in verschillende landen, waarbij de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) Europa het huidige epicentrum van de pandemie noemde. Meer scholen en bedrijven sluiten, de wereldwijde sportkalender is aan flarden en mensen krijgen te maken met grotere beperkingen waar ze naartoe konden gaan.

"Om de volledige kracht van de federale regering vandaag aan deze inspanning te ontketenen, verklaar ik officieel een nationale noodtoestand - twee zeer grote woorden", zei Trump in de Rose Garden van het Witte Huis. Hij voegde eraan toe dat de Amerikaanse situatie zou kunnen verslechteren en "dat de komende acht weken cruciaal zijn."

Het besluit van Trump stelt US$ 50 miljard aan federale hulp ter beschikking aan deelstaten en gemeenten. Het kreeg echter kritiek van sommige experts, omdat hij traag en niet effectief was in zijn reactie op de crisis en de dreiging afzwakte.

De laatste stappen kwamen twee dagen nadat Trump reisbeperkingen had aangekondigd die de toegang van de VS voor de meeste mensen uit continentaal Europa blokkeerden. Hoewel Groot-Brittannië één van de vrijgestelde landen was, zei Trump vrijdag dat dit zou kunnen veranderen omdat de infecties daar 'snel waren gestegen'.

De president, die afgelopen zaterdag in zijn privéclub in Florida werd gefotografeerd met een Braziliaanse functionaris die positief op het coronavirus heeft getest, zei dat hij waarschijnlijk "vrij snel" zou worden getest, een keerpunt in zijn eerdere standpunt. Maar de 73-jarige Trump zei dat hij niet van plan was zichzelf te isoleren en merkte op dat hij geen symptomen had.

Reisverboden hebben luchtvaartmaatschappijen en reisorganisaties wereldwijd gehinderd, terwijl de financiële markten deze week zijn getroffen door paniekverkopen.

De drie belangrijkste Amerikaanse aandelenindexen stegen vrijdag met meer dan 9%, wat zich herstelde van Wall Street's grootste dagelijkse daling sinds 1987. Maar de indexen lagen nog steeds ongeveer 20% onder de recordhoogten die half februari werden bereikt.

Directeur-generaal van de WHO, Tedros Adhanom Ghebreyesus, zei dat Europa nu meer gerapporteerde gevallen en sterfgevallen heeft dan de rest van de wereld samen, behalve China, waar het coronavirus is ontstaan. In China zijn echter nieuwe gevallen vertraagd tot een straaltje. De WHO noemde het dodental dat 5.000 wereldwijd bereikte, "een tragische mijlpaal".

Mike Ryan, de top noodexpert van de WHO, zei dat sociale afstand een "beproefde methode" is om de verspreiding van een virus te vertragen, maar "geen wondermiddel" dat de overdracht zou stoppen.

Het aantal gevallen van coronavirus in Spanje is met 1.500 gestegen tot meer dan 5.700, zeggen volksgezondheidsfunctionarissen. Spanje is na Italië het zwaarst getroffen land in Europa, met bijna 18.000 gevallen. Het nieuws komt wanneer de regering bijeenkomt om voor de tweede keer in de recente geschiedenis van Spanje de landelijke noodtoestand uit te roepen.

Nieuwe landen registreren besmettingen
Het virus zette zijn aanhoudende opmars over de hele wereld voort. Kenia, Ethiopië, Sudan en Guinee bevestigden allemaal hun eerste gevallen, waardoor de ziekte voet aan de grond kreeg in 18 landen op het Afrikaanse continent.

Suriname, Curaçao, Trinidad en Tobago, Venezuela, Kosovo en Kazachstan bevestigden ook hun eerste gevallen en Spanje riep de noodtoestand uit.

Wereldleiders, sportsterren en acteurs behoorden tot de tienduizenden mensen die door het virus zijn getroffen. Het kroonjuweel van Golf, The Masters, de beste Premier League-voetbal van Engeland en de marathons van Boston en Londen staan ​​op de lange lijst van topsportevenementen die moeten worden geannuleerd of uitgesteld.

Maar het grootste paradepaardje van de sport, de Olympische Spelen, gaat volgens de planning door, zeggen de organisatoren van Tokio.
Advertenties

Wednesday 24 April
Tuesday 23 April
Monday 22 April