Oppositie ontevreden over presentatie Hoefdraad
14 Mar 2020, 01:57
foto
Minister Gillmore Hoefdraad van Financien heeft zijn hele toespraak gelezen als antwoord op vragen die waren gesteld in het parlement. (Beeld: DNA)


Minister Gillmore Hoefdraad van Financiën is er niet in geslaagd de bezorgdheid van de indieners van het interpellatievoorstel over de maatregelen die getroffen zijn om de verdere ontwaarding van de Surinaamse dollar te voorkomen, weg te nemen. Ook is volgens de indieners de presentatie van de beloofde aanpak uitgebleven, alsook alle documenten die betrekking hebben op de kwestie van de Centrale Bank. Het interpellatievoorstel was ingediend door de VHP-fractie. De oppositie diende een motie van wantrouwen tegen de minister in. Deze kon niet in stemming worden gebracht omdat er slechts 18 mensen, weinig oppositieleden, in de zaal waren. 

De bewindsman heeft geen duidelijkheid gebracht over de besteding van de vreemde valuta kasreservemiddelen die de algemene banken medio 2019 hadden overgeheveld naar de Centrale bank van Suriname. Volgens de uiteenzetting van Hoefdraad waren de internationale reserves per eind 2019 US$ 647,5 miljoen. Hij merkte op dat dat bedrag waarborgt dat de kasreserve van de banken nog steeds onderdeel zijn van de reserves. “Ook vandaag de dag wanneer de reserves eind februari staan op US$ 565 miljoen. Daarnaast is het ringfence contract voor US$ 325,9 miljoen af en in uitvoering,” hield hij het parlement vrijdagmiddag voor.

De kasreservemiddelen die de algemene banken hebben overgeheveld naar de Centrale Bank, ongeveer US$ 266 miljoen, maken het grootste deel uit van de inflow in 2019. Er is volgens Hoefdraad vorig jaar ongeveer US$ 294 miljoen uitgegeven aan overheidsuitgaven, circa US$ 124 miljoen aan oliebetalingen, aan valuta interventies is zo’n US$ 180 miljoen besteed, aan IMF is voor US$ 20 miljoen terugbetaald en de overige outflows komen op ongeveer US$ 46 miljoen, somde de bewindsman op. Hij benadrukte dat het om voorlopige cijfers gaat, die nog niet zijn geordend.

Hoefdraad hield De Nationale Assemblee voor dat tegenover een transactie van valuta er altijd een transactie in tegenwaarde in SRD is gecreëerd. “Dat geeft aan dat het geld dus nooit, en ik herhaal, nooit maar dan ook nooit gestolen is.” Hij wees erop dat de meeste valuta inkomsten van de private sector bij de algemene banken zit. “Wij zien dit niet op de Centrale Bank.” Lokale banken en andere particuliere investeerders hebben ruim US$ 867,5 miljoen belegd in buitenlandse activa die niet tot de internationale reserves van de Centrale Bank horen. Volgens Hoefdraad is met het geïnvesteerde buitenlandse kapitaal van de particulieren, het totaal aan buitenlandse activa dat het land heeft ongeveer US$ 1,8 miljard.

De vraag die volgens Hoefdraad moet worden gesteld is waarom de Centrale Bank die een cruciale rol vervult in het betalingsverkeer en de wisselkoersstabiliteit niet over meer van de vreemde valuta die het land als geheel verdient, kan beschikken.

Over de op hol geslagen wisselkoers, zei de bewindsman dat de Centrale Bank op dit moment met haar partners in de financiële sector zoekt naar oplossingen voor de wisselkoersstabilisatie. “Geen eenvoudige zaak aan de vooravond van de verkiezingen en daar strubbelingen waar de monetaire instelling doorheen gaat door enkelen misbruikt worden voor speculatie en winstbejag ten koste van het algemeen belang.” Hij deed een beroep op de bevolking om niet mee te gaan in de hype. Hij riep ook de marktspeculanten op om dit desastreus handelen (het opjagen van de koers) na te laten. Hoefdraad somde een reeks van maatregelen die genomen zouden moeten worden om de koers te beteugelen. Concrete stappen die al zijn genomen hiertoe, bleef de minister het parlement schuldig.
Advertenties