Alles over ons kiessysteem!
14 Mar 2020, 06:48
foto


In tegenstelling tot beweringen van sommigen, heeft Suriname een rechtvaardig gesloten juridisch-systeem, dat de garantie biedt voor verkiezingsuitslagen met een hoge graad van correcte uitkomst. Deze basis is gelegd in Hoofdstuk IX en X van onze Grondwet in het bijzonder artikel 60 “Alles wat verder het kiesrecht betreft, de instelling van het onafhankelijk kiesbureau en zijn bevoegdheden, de indeling van Suriname in kiesdistricten, de verdeling van de zetels van De Nationale Assemblee per kiesdistrict en de methoden, volgens welke de regeling van de zeteltoewijzing plaatsvindt, worden geregeld bij wet. Deze wet dient met 2/3 meerderheid te worden aangenomen”. Deze organieke wet is de kiesregeling (S.B. 1987 no. 73 geldende tekst S.B. 1996 no. 15).     

In deze kieswet is het volgende verkiezingsproces tot en met het bekendmaken van de uitslag geregeld, dus door het afhandelen van de wettelijke vereisten is er geen ruimte voor frauderen.
Na de administratieve voorbereiding, begint het proces op de stembureaus. De procedure voor het afhandelen van een stemgerechtigde is identiek op elk stembureau. Het proces-verbaal van een stembureau, kan aanleiding geven om daartegen ter plaatse te protesteren. De voorzitter is dan verplicht deze bezwaren op te nemen in het proces-verbaal van dat stembureau.

Naar aanleiding daarvan moeten op het Hoofdstembureau van dat kiesdistrict de bezwaren worden behandeld, en als het ernstig blijkt te zijn kan geëist worden dat  de biljetten, opnieuw worden geteld. Vervolgens controleert het Hoofdstembureau de telling en totaliseert (stelt vast) het aantal op elke kandidaat en op elke partij uitgebrachte stemmen. Dit alles vindt plaats op basis van de in de processen-verbaal opgenomen gegevens. Het Hoofdstembureau telt dus niet. Opnieuw worden bij proces-verbaal de bevindingen met eventuele bezwaren ter plaatse vastgelegd en doorgestuurd naar het Centraal Hoofdstembureau. Daarom is het van belang om elke stem vanuit de stembus op elk stembureau mee te tellen.

Voorts wordt de uitslag van de verkiezingen vastgesteld en bekend gemaakt door het Centraal Hoofdstembureau ingevolge Hoofdstuk Xlll van de kiesregeling de artikelen 132 t/m 137. Op basis van het toezicht op het verkiezingsproces neemt het Onafhankelijk Kiesbureau (OKB) een standpunt in. Dit standpunt kan uitsluitend zijn de bekrachtiging van de verkiezingsuitslag geheel, gedeeltelijk of niet. Meer smaken zijn er niet.

De recente toestanden in ons buurland Guyana waarbij een opperrechter in het verkiezingsgebeuren heeft opgetreden, kan in ons gesloten juridisch-systeem niet plaatsvinden. Naast het administratief beroep op de president kan ingevolge artikel 20 van de kiesregeling, wanneer het betreft verbetering en/of aanvulling van de kiezerslijsten een beroep op de kantonrechter worden gedaan. 

Indien het Onafhankelijk Kiesbureau tot de conclusie komt, dat de verkiezing in een bepaald kiesdistrict niet bindend kan worden verklaard, dan betekent het dat ingevolge artikel 66 van de Grondwet het laatste woord daarover pas in de vergadering die binnen 30 dagen nadat de leden van De Nationale Assemblee zijn gekozen, zal zijn gezegd.
Ten slotte: mocht de toestand die thans heerst het verkiezingsproces zodanig beïnvloeden dat er sprake zal zijn van buitengewone omstandigheden, die het houden van een verkiezing verhinderen, dan heeft de Grondwetgever in artikel 56 lid 2 een voorziening voor bedacht. De zittingsperiode verlengen.

Eugène van der San
Advertenties

Thursday 28 March
Wednesday 27 March
Tuesday 26 March