Coronavirus ook op Trinidad en Tobago
13 Mar 2020, 13:13
foto
Minister van Volksgezondheid Terrence Deyalsingh onthult het eerste geïmporteerde geval van coronavirus op Trinidad en Tobago.


Trinidad en Tobago heeft zijn eerste bevestigde geïmporteerde geval van Covid-19 gerapporteerd. Minister van Volksgezondheid, Terrence Deyalsingh, heeft donderdagmiddag onthuld dat een patiënt positief op het virus was getest.

De patiënt is een 52-jarige man. Hij vloog maandag vanuit Zwitserland het land in en isoleerde zichzelf nog voordat hij symptomen begon te krijgen, zei minister van Nationale Veiligheid, Stuart Young. Twee dagen later, op woensdag, begon de man symptomen te ervaren en nam zijn familie contact op met de gezondheidsautoriteiten.

Er werd een test gedaan en hij werd positief bevonden. De autoriteiten zijn bezig met contact tracering, waarbij alle mensen worden gevonden waarmee de patiënt in contact was. De Nationale Veiligheid ondersteunt de inspanningen. Er wordt contact opgenomen met alle passagiers op de vlucht van de patiënt. De contactopsporing wordt uitgevoerd met behulp van de protocollen voor tuberculose.

Er worden regelingen getroffen om de patiënt door geschikte ambulancediensten met alle persoonlijke beschermingsmiddelen van zijn huis naar het Caura ziekenhuis te brengen. Zijn familieleden worden ook thuis in quarantaine geplaatst. De identiteit van de patiënt wordt vertrouwelijk behandeld. Er werd beschreven dat de man een 'milde vorm' van het coronavirus had.

Zwitserland heeft meer dan 800 bevestigde gevallen van Covid-19 en zes doden. De komst van het virus was al weken voorzien, waarbij het ministerie van Volksgezondheid een inperkingsplan opstelde in de hoop de verspreiding te vertragen en de onrust in andere landen te voorkomen.

De verklaring van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) dat de ziekte als pandemie bestempelde, veroorzaakte echter een golf van angst in Trinidad en Tobago, waarbij mensen in paniek raakten met het hamsteren van goederen die vergelijkbaar waren met de voorbereiding op een komende orkaan.

Deze week kondigden Jamaica, St. Vincent en Guyana bevestigde gevallen. Een vrouw die vanuit de Verenigde Staten was gereisd naar Guyana is nadat zij was overleden, positief getest in het ziekenhuis. Ook Curaçao zou mogelijk zijn eerste corona geval hebben. Een 68-jarige toerist met symptomen van Covid-19 zou gisteren positief zijn getest, meldt Persbureau Curacao dat zich beroept op betrouwbare bronnen. De gezondheidsautoriteiten hebben later een persconferentie.

De man zou vorige week donderdag op het eiland zijn aangekomen en de dag erna ziek zijn geworden. Hij zou zich woensdag telefonisch hebben aangemeld bij een huisartsenpost. Nadat hij had aangegeven dat hij ziekteverschijnselen had die duiden op een besmetting met het coronavirus, werd hij meteen geadviseerd om binnen te blijven en zich te isoleren. De gezondheidsautoriteiten zijn daarop ingelicht en de man is getest.

Achttien cruiseschepen van de Carnival Corporation liggen aan wal op Curaçao en varen voorlopig niet uit. Het gaat om de Princess Cruises in het Caribisch Gebied. De maatregel geldt voor twee weken en komt nadat twee schepen verdacht waren. Tot 20 mei zou het eiland zeker tien bezoekende cruises missen.

De Telegraaf meldt dat Curaçao alle vluchten van en naar Nederland schrapt. Dat heeft minister-president Eugene Rhuggenaath tijdens een persconferentie vandaag bekendgemaakt. Tot nu toe waren er elke dag zeker twee vluchten naar Curaçao. Ook vluchten vanuit andere plekken in Europa worden opgeschort.

Intussen heeft de organisatie van het filmfestival op Curaçao (Curaçao IFFR) geannuleerd. Als reden is opgegeven de wereldwijde onverwacht snelle verspreiding van het coronavirus. "Het is in dit stadium niet te overzien in welke mate de verspreiding verder doorzet en welke gevolgen dit kan hebben voor de volksgezondheid," zegt de organisatie in een verklaring.
Advertenties