Coronavirus raakt politici, sport- en showbizzsterren
13 Mar 2020, 20:58
foto
Een vrouw met een mondmasker op loopt langs Wall Street nadat meerdere corona gevallen zijn bevestigd in New York City. (Foto: Reuters)


De vrouw van de Canadese premier Justin Trudeau, de minister van Binnenlandse Zaken van Australië en een voetballer van Chelsea behoren tot de nieuwe gevallen van het coronavirus dat bijna 135.000 mensen heeft besmet en wereldwijd meer dan 4.900 heeft gedood. Regeringen en centrale banken hebben vrijdag meer noodmaatregelen getroffen om de economische impact van het coronavirus aan te pakken, waardoor de financiële markten een aantal van hun forse verliezen konden opvangen, terwijl meer belangrijke gebeurtenissen werden geannuleerd of uitgesteld.

Amerikaanse wetgevers en het Witte Huis bereikten een akkoord over een coronavirus economisch hulppakket, waarbij de Democratische senaatsvoorzitter Nancy Pelosi zei dat ze hoopte vrijdag een deal aan te kondigen. Deskundigen waarschuwen dat door een gebrek aan testen en niet-gemelde gevallen, veel meer mensen getroffen kunnen worden door de uitbraak die eind vorig jaar in de Chinese stad Wuhan opdook.

Gezondheidsautoriteiten over de hele wereld worden geconfronteerd met het vooruitzicht van een overweldigende dienstverlening. "We verwachten dat 20% van de bevolking in de eerste golf zal worden getroffen", zei Kerry Chant, de Chief Medical Officer van de deelstaatregering van New South Wales.

New South Wales is met meer dan 7 miljoen mensen de dichtstbevolkte deelstaat van Australië. Chant zei dat modellen suggereerden dat 5% van de deelstaatsbevolking - ongeveer 350.000 mensen - ziekenhuisbehandeling nodig zou hebben als gevolg van coronavirus.

Australië heeft bijna 160 infecties en drie sterfgevallen door de griepachtige ziekte geregistreerd. Onder de geïnfecteerden bevindt zich één van de meest vooraanstaande ministers van de regering, Peter Dutton, die verantwoordelijk is voor Binnenlandse Zaken. Hij zei dat hij zich goed voelde.

Filmster Tom Hanks maakte donderdag in Australië bekend dat hij en zijn vrouw, actrice Rita Wilson, allebei positief hadden getest.

Trudeau zei dat hij twee weken geïsoleerd zou blijven nadat zijn vrouw, Sophie Gregoire Trudeau, positief op coronavirus had getest. Ze zei dat ze "ongemakkelijke symptomen ervoer" en voegde eraan toe dat ze "snel weer op de been zou zijn". Canada heeft 145 gevallen van het virus gemeld, het drievoudige ten opzichte van een week geleden. Er is één dode gevallen.

Een groot aantal grote sportevenementen werd getroffen, waarbij het Players Championship-golf werd stopgezet en de Australische Formula One Grand Prix werd geschrapt. Nepal sloot de Mount Everest af voor klimmers.

In Groot-Brittannië groeide het aantal oproepen om het Premier League-seizoen stop te zetten, met het nieuws dat Chelsea-aanvaller Callum Hudson-Odoi, positief heeft getest. Alle spelers van het eerste elftal en het coachingsteam van Chelsea zouden zichzelf isoleren, zei de club.

Arsenal-manager Mikel Arteta heeft ook positief getest. De Premier League zal vandaag een spoedvergadering houden.
Verschillende van de Europese voetbalcompetities staan ​​al in de wacht, het toptenniscircuit voor mannen is zes weken opgeschort, de National Hockey League is stopgezet en cricketwedstrijden moeten zonder fans worden gespeeld.

Marktchaos
Maar de verspreiding van het virus in zijn epicentrum in de Chinese provincie Hubei is aanzienlijk vertraagd, te midden van strikte transportbeperkingen voor beweging en vergrendeling. In de provinciehoofdstad Wuhan, waar het virus in december voor het eerst werd ontdekt, werden op vrijdag slechts vijf nieuwe gevallen gemeld en in de rest van China werden geen lokaal overgedragen infecties gemeld.

Ondanks het positieve nieuws uit China, werden de wereldwijde markten opnieuw getroffen door de sluiting van Nikkei in Japan met 6% nadat Wall Street-aandelen donderdag met ongeveer 10% daalden, hun slechtste dag sinds de "Black Monday" -crash in 1987.

Maar de Aziatische markten begonnen laag voor de dag toen beleidsmakers instapten om ​​liquiditeitstekorten te verminderen, terwijl inkrimpende aandelenmarkten een stormloop op contanten veroorzaakten. De Japanse centrale bank heeft toegezegd 200 miljard yen ($ 1,90 miljard) aan Japanse staatsobligaties met een looptijd van vijf tot tien jaar te kopen en ook nog eens 1,5 biljoen yen te injecteren in leningen van twee weken.

De Amerikaanse Federal Reserve bood donderdag een fikse $ 1,5 biljoen aan kortlopende leningen aan om de economie te stimuleren en het financiële systeem te stabiliseren. De Australische centrale bank volgde dit voorbeeld en pompte vrijdag een doorgaans grote hoeveelheid geld in het systeem, omdat paniekverkopen op wereldwijde markten de liquiditeit dreigden te verminderen en de financieringskosten opdreven.

Verliezen
Reizigers in Europa haastten zich om aan boord van vluchten naar de Verenigde Staten te gaan, nadat de Amerikaanse president Donald Trump ingrijpende beperkingen had opgelegd aan reizen vanaf het continent, een besluit dat de Europese leiders boos maakte en investeerders bang maakte.

Trump suggereerde ook dat de Olympische Spelen van 2020 in Tokio met een jaar zouden kunnen worden uitgesteld, maar de organisatoren in Japan stonden erop dat ze door zouden gaan met de voorbereidingen voor "veilige en verantwoorde" Spelen die op schema liggen. De Spelen beginnen in juli.

De Europese leiders waarschuwden dat de zaken eerst erger zouden worden voordat ze beter zouden worden. "Het zal zich verder verspreiden", vertelde de Britse premier Boris Johnson op een persconferentie. "Ik moet met u praten, met het Britse publiek - meer gezinnen, veel meer gezinnen, zullen hun dierbaren verliezen voor hun tijd."

De Franse president Emmanuel Macron zei dat het land de ergste crisis op het gebied van de volksgezondheid in een eeuw doormaakt. Hij kondigde maatregelen aan, waaronder de sluiting van scholen, crèches en universiteiten vanaf maandag.

In Italië, waar het dodental in de dodelijkste uitbraak van Europa de 1.000 overschreed, legde de regering een algemene sluiting op van restaurants, bars en bijna alle winkels, behalve voedselwinkels en apotheken.

Zuid-Korea daarentegen, waar een uitbraak rond dezelfde tijd als Italië plaatsvond, meldde dat het aantal mensen dat herstelde van het virus voor het eerst sneller ging dan nieuwe infecties, wat de hoop deed toenemen dat de grootste epidemie van Azië, buiten China mogelijk vertraagt.
Advertenties

Tuesday 23 April
Monday 22 April
Sunday 21 April