Markten lijden zwaar, wereldwijde corona-alarm neemt toe
13 Mar 2020, 10:32
foto
Een vrouw loopt over een leeg plein in de Baskische stad Vitoria, temidden van bezorgdheid over de uitbraak van het coronavirus in Spanje. (Foto: Reuters)


De wereldwijde markten hebben donderdag een recorddaling geleden toen het alarm over het coronavirus toenam en regeringen van Ierland tot Italië nieuwe maatregelen onthulden om te proberen de verspreiding van het virus te vertragen. Wereldwijd zijn meer dan 127.000 mensen besmet met Covid-19.

Reizigers in Europa haastten zich om aan boord van vluchten naar de Verenigde Staten te gaan, nadat president Donald Trump ingrijpende beperkingen had opgelegd aan reizen vanaf het continent, een besluit dat de leiders daar boos maakte.

In Europa, Noord-Amerika en Australië werden evenementen, van sportwedstrijden tot bruiloften, geannuleerd of opgeschort, werden scholen gesloten en werden openbare bijeenkomsten beperkt of verboden, omdat het normale leven van miljoenen mensen direct werd beïnvloed.

Trump suggereerde zelfs dat de Olympische Spelen van 2020 in Tokio met een jaar zouden kunnen worden uitgesteld. "Misschien stellen ze het een jaar uit ... als dat mogelijk is", vertelde Trump aan verslaggevers. "Ik vind dat beter dan dat ik het leuk vind om overal lege stadions te hebben."

Het Witte Huis kondigde aan dat het de openbare rondleidingen stopte, terwijl de katholieke kerken in Rome werden opgedragen te sluiten. De gelovigen van de stad kregen dispensatie om de zondagsmis niet bij te wonen. Disneyland in Californië sluit de poorten van zijn pretpark.

Maar in China, waar de epidemie is ontstaan, zeiden functionarissen dat de ziekte een hoogtepunt had bereikt en dat de wereldwijde verspreiding tegen juni zou kunnen zijn beëindigd als andere landen vergelijkbare agressieve inperkingsmaatregelen zouden nemen als de regering van Beijing.

De angst voor de impact van dergelijke beperkingen op het verkeer van mensen en goederen, trof de wereldwijde aandelen en olieprijzen hard. Grote Europese beurzen daalden met dubbele cijfers voor hun grootste dagelijkse verliezen ooit, geleid door een daling van 17% in Italiaanse aandelen. Stimuleringsinspanningen van de Europese Centrale Bank deden weinig om de zenuwen te kalmeren. Op Wall Street zakten de aandelen met ongeveer 10%.

Trump had woensdag in een televisietoespraak aangekondigd bepaalde reizen van Europa naar de Verenigde Staten in te perken. Op donderdag haastten vermoeide en verwarde reizigers zich naar luchthavens om aan boord te gaan van de laatste vluchten terug naar de Verenigde Staten.

De uitbraak heeft de industrie, reizen, entertainment en sport wereldwijd verstoord en luchtvaartmaatschappijen ertoe aangezet om dringend om hulp van hun regeringen te vragen.

Maar de vooruitgang in het epicentrum van de Chinese provincie Hubei is aanzienlijk vertraagd te midden van strikte bewegingsbeperkingen, waaronder de afsluiting van de hoofdstad Wuhan. Hubei registreerde woensdag slechts acht nieuwe infecties, de eerste keer in de uitbraak heeft het een ééncijferige dagelijkse telling geregistreerd. De rest van het vasteland van China had zeven nieuwe gevallen, waarvan zes uit het buitenland werden geïmporteerd.

"Het hoogtepunt van de epidemie is gepasseerd voor China", zegt Mi Feng, een woordvoerder van de National Health Commission. De senior medisch adviseur van de Chinese regering, Zhong Nanshan, een epidemioloog die bekend staat om het helpen bestrijden van de SARS-uitbraak in 2003, zei dat de crisis halverwege het jaar voorbij zou zijn als andere landen het voorbeeld van China zouden volgen. Het coronavirus heeft meer dan 127.000 mensen over de hele wereld besmet, de overgrote meerderheid in China, en heeft er 4.700 gedood, volgens een rapport van Reuters.
Advertenties

Tuesday 23 April
Monday 22 April
Sunday 21 April