Coalitie boycot vergadering koersen en kasreserve
13 Mar 2020, 00:00
foto
Assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons in de vergaderzaal donderdagavond. De bijeenkomst is niet doorgegaan, omdat de coalitie geen medewerking verleende. (Beeld: DNA)


De vergadering over de koersstijging en de verdwenen kasreserve is donderdagavond afgeblazen. Deze keer waren de rollen omgekeerd. Het interpellatievoorstel is ingediend door de VHP-fractie, maar de coalitie besloot niet mee te werken aan de vergadering. Er waren slechts zestien Assembleeleden aanwezig, inclusief voorzitter Jennifer Geerlings-Simons en Roché Hopkinson (beiden NDP). Vijf oppositieleden waren afwezig. NDP-fractieleider Amzad Abdoel om een reactie gevraagd, zegt aan Starnieuws dat als er minstens zestien oppositieleden aanwezig waren, de coalitie zou meewerken aan de vergadering.

Abdoel zegt dat de oppositie interpellaties indient en de coalitie moet maar voor quorum zorgen. "Dat hebben wij tot nu toe regelmatig gedaan. Maar we hebben opgemerkt dat tijdens de behandeling van het interpellatievoorstel niet eens de interpellanten aanwezig waren. Dat was ook het geval bij de behandeling van de laatste interpellatie die over de gezondheidszorg ging. "Bij deze interpellatie vond ik als fractieleider dat van de negentien oppositieleden ten minste zestien aanwezig moesten zijn. Dan zouden wij quorum verlenen. Ze waren niet in staat om die zestien op te brengen. De oppositie verleent niet eens quorum als de coalitie 25 leden heeft. Bij de laatste vergadering heb ik een lid dat ziek was uit haar ziektebed laten halen," stelt Abdoel.

De NDP-fractieleider merkt op dat de informatie over kasreserve en koersontwikkeling zeer belangrijk is. "De regering moet die informatie aan het parlement verstrekken. Daarop zullen we toezien. Maar zij die interpelleren moeten wel aanwezig zijn," betoogt Abdoel. Hij zegt minister Gillmore Hoefdraad van Financiën gevraagd te hebben om de informatie ook op schrift te stellen. De politicus denkt dat vandaag de informatie gegeven zal worden door de regering. Abdoel blijft erbij dat de oppositie met volle sterkte aanwezig dient te zijn als er een vergadering wordt aangevraagd. "Zij laten ons in de zaal en gaan veldwerk verrichten tijdens de vergadering," meent Abdoel.

Assembleelid Carl Breeveld (DOE) om een reactie gevraagd, zegt aan Starnieuws dat het gedrag afkeurenswaardig is. Eerder is de minister niet verschenen om tekst en uitleg te geven en de schriftelijke informatie bleef ook uit. De regering is op dit stuk zeker ongeloofwaardig. Rond de gezondheidszorg zijn er tal van issues, stelt Breeveld. "Onduidelijkheden blijven hangen. Bijvoorbeeld het feit dat de brief van de Nationale Ziekenhuis Raad over de megabedragen die naar de ziekenhuizen moeten worden overgemaakt, niet bekend is bij de gezondheidsautoriteiten. Maar daarnaast ook verschillende antwoorden op vragen door De Nationale Assemblee gesteld die tot nog toe uitgebleven zijn. Voorts is het vanwege de pandemische dreiging die uitgaat van het Covid-19 virus noodzakelijk om bijgepraat te worden door de regering hierover!"

Asis Gajadien (VHP) zegt dat zijn fractie volledig aanwezig was in 's lands vergaderzaal. Vier leden hebben het interpellatievoorstel ingediend en de overige vier waren aanwezig. Hij vindt het erg dat de coalitie geen quorum heeft verleend, terwijl ook Assembleevoorzitter Simons gesteld had dat de regering verantwoording moet komen afleggen, vandaar dat de interpellatie op de agenda is geplaatst. Intussen is er een paniek-situatie bij de samenleving over prijzen die met tientallen procenten omhoog gaan, de koers op hol geslagen is en het vertrouwen in de monetaire autoriteiten niet hersteld wordt. Volgens Gajadien wordt er monetair gefinancierd vanuit de Centrale Bank van Suriname. "Optreden tegen winkeliers zal niet helpen, omdat het probleem bij de basis aangepakt moet worden. Door het beleid van de regering is de SRD verder aan het ontwaarden," betoogt Gajadien.
Advertenties

Thursday 18 April
Wednesday 17 April
Tuesday 16 April