Stafcollectief tegen ontheffing onderdirecteur Onderwijs
12 Mar 2020, 16:36
foto
Vakbondsleiders Hugo Blanker spreekt de stafleden toe in de lobby van het ministerie van Onderwijs,
Wetenschap en Cultuur. (Foto: René Gompers)


"Als de minister vindt dat ze gangster is, dan na gangster w’o wroko,” kondigt vakbondsleider Hugo Blanker aan. Het stafcollectief bij het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur gaat voor onbepaalde tijd actie voeren. Vandaag was de eerste dag.  Ze protesteren tegen de ontheffing van hun collega Muriel Hoepel, onderdirecteur Onderwijs. “Er is een lijstje van namen die de minister wil ontheffen,” delen de stafleden mee. “We gaan door tot het besluit is teruggedraaid, morgen om 8 uur zijn we hier weer maar dan met een veel grotere groep."

De staf is bijeengekomen in de lobby van het ministerie. Ze zijn toegesproken door vakbondsleider  Hugo Blanker, voorzitter van het stafcollectief Gio Edhart en Marjori Struiken-Brondenstein, ondervoorzitter. Men is het gedrag van minister Lillian Ferrier beu geeft men aan. Zij is sinds haar aanstelling bezig met “het breken van structuren en verdeeldheid te zaaien.” Ze wil haar eigen mensen accommoderen wordt er gesteld. Het doel daarvan is hun een raadsel. Opvallend is dat op de lijst met namen de meest kritische personen van haar beleid voorkomen, wordt er meegedeeld. Het zijn tegelijk ook mensen op sleutelposities.

"Wij willen dat mevrouw Hoepel aanblijft, maar we willen ook weten waarom ze ontheven moet worden,” geeft Edhart aan. “Het is niet dat we de minister naar huis willen sturen, maar het waarom van de zaak is belangrijk. Dat krijgen we juist niet. Waarom moet zo een staffunctionaris naar huis gestuurd worden? Vandaag is het Hoepel morgen kan ik het zijn. Daarom hebben we vergaderd en met meneer Blanker gesproken."

Ondervoorzitter Struiken vraagt zich af waarom de minister op deze manier te werk gaat. “Vanaf het begin is ze (Ferrier) bezig het gezag van notabelen in het onderwijs te desavoueren,” merkt ze op. “Als je vindt dat mensen niet goed functioneren dan dien je als leidinggevende functioneringsgesprekken te voeren met je mensen. Niet op deze manier, een persoonlijke manier. Het geeft alleen maar aan dat je onprofessioneel bent.”  Blanker merkt op dat de ontheffing met tussenkomst van het kabinet van de President, via Kenneth Slooten, was aangehouden “omdat eerst de redenen daartoe onderzocht moesten worden.” Maar minister Ferrier drukt door en vandaag is Hoepel aangezegd om haar werkplek te ontruimen, delen de stafleden boos mee.

Pogingen van tenminste drie journalisten om van de minister een reactie te krijgen op wat er voor haar kantoor gebeurde, zijn mislukt. De minister “wil nu niemand spreken” en “ er komt een communiqué” wordt hen meegedeeld. In eerste instantie werd de pers geweigerd om het gebeuren in de lobby vast te leggen. Toen werd vanaf de deur gefilmd. Bij de komst van meer media is het verbod vervaagd.

René Gompers
Advertenties

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April