Bescherming consumenten, meer dan een moreel imperatief
13 Mar 2020, 02:33
foto


Het ministerie van Handel, Industrie & Toerisme schijnt de situatie op het prijzenfront in de supermarkten niet meer onder controle te hebben. De consumenten zijn overgeleverd aan de grillen van de handelaren die à la minute hun prijzen aanpassen. Als dekmantel gebruiken ze het klassieke argument van koersstijgingen van de US-dollar. De aanpassingen corresponderen al te vaak niet met de koersstijgingen. Er is bijna sprake van een exponentiële stijging van de prijzen.

In een land waar de economie een ernstige contractie doormaakt en waarbij de dollarkoers bijna niet langer meer beheersbaar is voor de CBvS., zijn regulering en controle van de handel een conditio sine qua non. Er zijn zaken waar goederen in US-dollars zijn geprijsd en waarbij voor de SRD 13: 1 wordt doorberekend. Enkele bizarre voorbeelden van onetisch gedrag van sommige handelaren:
Cementprijs is binnen een  maand van 78 SRD naar 120 SRD gestegen.
Bouwstenen (# 4) waarvan de meeste componenten lokaal zijn, worden ongeveer 60% duurder verkocht. Heleboel jonge Surinamers die bezig waren te bouwen zien hun plannen in rook opgaan.

De prijs van zonnebloemolie is gestegen met bijna 100%. De prijzen liggen tussen 10 SRD en 20 SRD per liter.
Juist in deze voor de consument zeer ondraaglijke situatie zouden medewerkers van de Afdeling ECD (Economische Controle Dienst) van het ministerie voornoemd, prominent zichtbaar en bereikbaar moeten zijn voor de consumenten.

In landen waar de handel geliberaliseerd is en waarbij vraag en aanbod leidend zijn, moeten sowieso alle actoren onderworpen zijn aan regels bijvoorbeeld regels m.b.t. vastgestelde winstmarge, kwaliteit van de goederen, quota, opslag e.d. Liberalisatie mag nimmer ontaarden in een free for all situation zoals nú.
Het ministerie moet afstappen van het ad hoc, reactief en laissez fair prijzenbeleid. ECD moet meer inspecteurs inzetten  die met duidelijke instructies op basis van een door het ministerie ontwikkeld conceptueel kader met betrekking tot winstmarges en kwaliteitsbeoordeling en zonder aanzien des persoons landelijk moeten opereren. Het mag nimmer zo zijn, dat er selectief wordt opgetreden en dat wanpraktijken van sommige prijsopdrijvers onder het tapijt worden geveegd. Erger nog, door het toebedelen van basisgoederen aan één winkelier, heeft het ministerie de doos van pandora wagenwijd geopend.

Het werkt averechts, omdat een deel van de behoeftigen niet aan bod komt. Bovendien wakkert dit ook hamsterpraktijken aan waardoor er onnodig schaarste en prijsopdrijvingen in de hand worden gewerkt. Basisgoederen worden thans ook zwart verkocht. Deze ondoordachte werkwijze heeft juist ervoor gezorgd, dat de basisgoederen regelmatig schaars zijn en tevens onderhevig zijn aan grote prijsfluctuaties.
Het CoFoSur rekent erop, dat deze ongewenste en onhoudbare situatie door kordaat optreden van het ministerie met de Wet Economische Delicten in de hand gestuit wordt, waardoor de economische criminaliteit spoedig teruggedrongen wordt.

De Voorzitter van het Consumenten Forum Suriname (CoFoSur) i.o.
P. Narain
Advertenties

Thursday 18 April
Wednesday 17 April
Tuesday 16 April