Opperrechter Guyana: Stemresultaten kiesdistrict 4 nietig
11 Mar 2020, 18:26
foto
Het hooggerechtshof in Guyana.


Opperrechter Roxane George-Wiltshire heeft vanmiddag geoordeeld dat de Returning Officer van het grootste kiesdistrict in Guyana - kiesdistrict 4 - de wet heeft overtreden bij het opstellen van de resultaatverklaring. De resultaten zijn daarom nietig. Ze beval ook dat de verkiezingscommissie van Guyana (Gecom) pas een definitief resultaat kan bekendmaken als de telling en verklaring voor kiesdistrict 4 naar behoren zijn gedaan.

Ze oordeelde dat het proces voor de aangifte morgen om 11.00 uur moet beginnen. De uitspraak van de opperrechter zou worden gezien als een grote overwinning voor de oppositie, maar er zijn nog steeds vragen over welk proces Clairmont Mingo nu zal volgen om de bezorgdheid die er is over een nauwkeurige verklaring voor kiesdistrict 4 weg te maken. Regio vier is cruciaal voor het uiteindelijke resultaat van de verkiezingen.

Opperrechter George-Wiltshire heeft uitspraak gedaan in de zaak waarin wordt verzocht om volledige verificatie van het aantal stemmen voor kiesdistrict 4 tijdens de algemene en regionale verkiezingen van vorige maandag, 2 maart.

Ze zei dat het triest was dat ze 19 jaar na een soortgelijke zaak, ze de woorden van toenmalig opperrechter Desiree Berhard moest herhalen, dat het de rol van Gecom is om actie te ondernemen om onpartijdigheid, eerlijkheid en naleving van de wet te waarborgen. Ze merkte op dat alles in het werk moet worden gesteld om ervoor te zorgen dat iedereen tevreden is dat het proces eerlijk is. Ze voegde eraan toe dat het vertrouwen in het verkiezingsproces moet worden hersteld.

De burger Reeaz Hollander, gesteund door advocaten van de oppositionele People's Progressive Party (PPP), had een bevel van het hof gekregen dat de bekendmaking van een algehele winnaar van de verkiezingen van 2 maart blokkeerde, toen duidelijk werd dat het ging om niet-geverifieerde resultaten van het aantal uitgebrachte stemmen.

De Returning Officers van negen van de tien kiesdistricten hebben volgens de wet gehandeld en hadden partijvertegenwoordigers, lokale en buitenlandse waarnemers toegelaten bij het verificatie-proces. Returning Officer Mingo van kiesdistrict 4 heeft dat niet gedaan. Er waren geen vertegenwoordigers van de PPP aanwezig en geen waarnemers toen de stemmen voor kiesdistrict 4 werden bekendgemaakt. De rechter oordeelde dat de bepalingen voor het verificatieproces in de wet gericht zijn op transparantie.

Kiesdistrict 4 had 879 stembureaus, maar Mingo stond anderen alleen toe om 421 verklaringen van de stemresultaten te presenteren. Hij brak het proces daarna af. Vervolgens verklaarde hij dat de stemmen waren geteld en overhandigde het resultaat aan de hoofdverkiezingsambtenaar van het land. Dat resultaat werd meegenomen bij het eindverslag van alle tien kiesdistrict die de hoofdverkiezingsambtenaar opstelde voor de Gecom om een winnaar te verklaren.
Advertenties

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April