Goud stijgt, bezorgdheid over stimuleringsbeleid VS
12 Mar 2020, 11:36
foto
Beleggers nemen hun toevlucht tot goud temidden van onzekerheid over het coronavirus wereldwijd.


Goudprijzen zijn woensdag gestegen na een steile val in de vorige verhandeling. Twijfels over een stimuleringspakket die de Amerikaanse president Donald Trump heeft voorgesteld om de economische impact van de coronavirus-epidemie te verzachten, deden afbreuk aan het risicosentiment.

Spotgoud steeg met 0,4% naar US$ 1.656,37 per ounce, nadat het dinsdag bijna 2% was gedaald in de hoop op wereldwijde stimuleringsmaatregelen. Amerikaanse goud termijncontracten GCcv1 zakten 0,2% naar US$ 1.656,70.

Het Witte Huis en het Congres onderhandelden dinsdag over maatregelen om de Amerikaanse economie en de loonstrookjes van de Amerikanen te ondersteunen tegen de gevolgen van de epidemie, hoewel er geen onmiddellijk teken van een deal was. "Het risicosentiment is zuur geworden ... de markt is behoorlijk teleurgesteld over de vertraging van Trump met het stimuleringspakket, dat hij dinsdag had beloofd," zei Margaret Yang Yan, analist bij CMC Markets. Een centraal kenmerk van het wetsvoorstel is de vermindering van de loonbelasting, hoewel de omvang en de duur van het voorstel onduidelijk waren.

Aziatische aandelen en Wall Street-termijncontracten daalden toen de groeiende scepsis over het stimuleringspakket van Washington de stoom uit een eerdere verhandeling sloeg.

Benchmark Amerikaanse 10-jaars schatkistrendementen daalden nog lager en hervatten hun gang naar een dieptepunt eerder in de week, terwijl de dollar daalde ten opzichte van belangrijke rivalen omdat de onzekerheid over de coronavirus-epidemie aanhield. De dip in de opbrengsten van de Amerikaanse schatkist en de dollar ondersteunde het goud verder, zei Yan van CMC.

Het totaal aantal besmette gevallen op het vasteland van China steeg tot 80.778 vanaf dinsdag, terwijl meer dan 116.000 mensen wereldwijd zijn besmet.

Centrale banken zagen ondertussen meer inspanningen om de economische gevolgen van de epidemie te bestrijden, terwijl de Amerikaanse Federal Reserve (FED) naar verwachting de rentetarieven zou verlagen tijdens de geplande beleidsvergadering in de komende week. De FED had vorige week al zijn benchmarkrente verlaagd in een noodactie. Markten zinspelen ook op een renteverlaging door de Bank of England op 26 maart.

Het hoofd van de Europese Centrale Bank, Christine Lagarde, zal deelnemen aan een videoconferentie van de 27 leiders van de EU om maatregelen te bespreken om de gevolgen van het virus tegen te gaan, zei de Raad van de Europese Unie in een tweet.

Wisselkoersfondsen in goud waren vorige week de meest populaire producten onder Europese beleggers. Het heeft te maken met de angst dat het coronavirus een langetermijneffect zou kunnen hebben op de wereldeconomie. De vraag naar goud is een duidelijk teken dat beleggers op zoek zijn naar extra bescherming temidden van de onzekerheid over het coronavirus.

De goudprijzen bereikten deze week voor het eerst sinds 2012 de grens van US$ 1.700 per ounce. Juan Carlos Artigas, directeur van investeringsonderzoek bij de World Gold Council, merkte op: "We verwachten dat marktrisico en vertragende economische groei de goudprijzen zullen beïnvloeden met name wanneer de financiële effecten van het coronavirus worden gerealiseerd." Hij voegde eraan toe dat lagere rentetarieven bovendien de goudprijsschommelingen en interventie van de centrale bank zouden kunnen continueren.
Advertenties

Thursday 28 March
Wednesday 27 March
Tuesday 26 March