Brief NZR met schuld was naar minister Elias gestuurd
11 Mar 2020, 15:12
foto


Claudia Redan, voorzitter van de Nationale Ziekenhuis Raad (NZR), heeft minister Antoine Elias van Volksgezondheid in oktober vorig jaar geschreven dat de ziekenhuizen een vordering hebben bij het Staatsziekenfonds (SZF) die opgelopen is tot boven de SRD 200 miljoen. Aan de andere kant zijn de totale schulden van de ziekenhuizen aan de crediteuren, leveranciers, medisch specialisten, bankinstellingen uitgegroeid tot meer dan SRD 300 miljoen. De bewindsman zei maandag in De Nationale Assemblee dat bij het SZF geen brief bekend is van een schuld van SRD 300 miljoen. Niet van de ziekenhuizen individueel en ook niet vanuit de NZR. De brief van de NZR was aan Elias gericht, met een kopie naar zijn collega van Financiën.

De NZR wijst in de brief erop dat de ziekenhuizen veel keren aan de bel hebben getrokken in woord en geschrift over de achterhaalde ligdagtarieven. Deze zijn voor het laatst in 2013 aangepast. De ziekenhuizen komen al lang niet meer uit, terwijl de kwaliteit en continuïteit van de ziekenzorg zeer ernstig in het gedrang zijn. Er zijn korte termijn oplossingen doorgevoerd om de zorg in stand te houden. Door het uitblijven van structurele maatregelen kunnen de ziekenhuizen slechts de loonkosten dekken.

De openstaande posten bij de banken en buitenlandse leveranciers blijven oplopen bij diverse ziekenhuizen. In november 2018 heeft de Raad van Ministers in een missive een kapitaalinjectie goedgekeurd om de meest kritieke leveranciers te kunnen betalen. Er is echter geen uitvoering hieraan gegeven. Leverancier eisen contante betalen, maar daarnaast moet er een betalingsregeling komen om de oude schulden in te lossen. De NZR heeft wederom aangedrongen op een structurele oplossing.

In De Nationale Assemblee heeft de minister aangegeven dat er geen achterstanden zijn bij het SZF. Het gaat alleen om enkele zaken waarover er een dispuut is. De oppositie die een interpellatievoorstel had ingediend, was niet tevreden met de beantwoording van de vragen. Terwijl vanuit de medische sector steeds alarm wordt geslagen, bleek uit de beantwoording van de vragen door de minister dat er nauwelijks iets aan de hand is. Het SZF had eerder op de dag ook een uitgebreide presentatie gehouden voor de Assembleeleden.

U kunt de brief en de missive hier downloaden.
pdf-icon.gif NZR_alarmerende_situtaie_ziekenhuizen_d.d_._11_oktober_2019_.pdf                
Advertenties

Wednesday 24 April
Tuesday 23 April
Monday 22 April