VS: Joe Biden verstevigt voorsprong in Democratische strijd
12 Mar 2020, 02:36
foto
De Democratische Amerikaanse presidentskandidaat en voormalige vicepresident Joe Biden met zijn vrouw Jill aan zijn zijde tijdens een toespraak in het National Constitution Center in Philadelphia, Pennsylvania. (Foto: Reuters)


Joe Biden heeft zijn positie als koploper in de Democratische race bevestigd om het in november tegen president Donald Trump op te nemen in de verkiezingen voor het Witte Huis. De voormalige vicepresident won dinsdag in de deelstaat Michigan, de grootste prijs in de voorverkiezingen. Zijn winst maakt de voorsprong groter op zijn voornaamste rivaal senator Bernie Sanders.

Vijf andere deelstaten - Washington, Missouri, Mississippi, Idaho en North Dakota - stemden dinsdag. Biden heeft Sanders ook in Missouri, Mississippi en Idaho opzij geschoven. Het was onduidelijk of Sanders zou blijven vechten tot de partijconventie in juli.

De volgende grote mijlpaal voor de verkiezingen ligt in een week waarin de inzet de stem van 577 afgevaardigden is. Om de nominatie veilig te stellen, heeft een kandidaat de steun van 1.991 afgevaardigden nodig. Vóór de stemming van dinsdag had Biden 648 en Sanders 563.

De voormalige vicepresident was achter geraakt bij zijn Democratische rivalen in de deelstaten die vroeg hadden gestemd, maar kwam terug van die achterstand na grote overwinningen op Super Tuesday en de steun van verschillende voormalige nominatie-rivalen.

De campagne van Joe Biden zag er aan het begin van de voorverkiezingen in februari bijna verloren uit. De voormalige vicepresident (77) eindigde op een magere vierde plaats in de Iowa-voorverkiezingen en vijfde in die van New Hampshire.

Maar de ommekeer kwam met South Carolina - waar hij won dankzij de steun van de grote Afro-Amerikaanse gemeenschap - en op Super Dinsdag van 3 maart won hij 10 van de 14 deelstaten, waarmee hij een aanzienlijke voorsprong op de senator van Vermont nam. Biden bedankte dinsdagavond supporters uit Philadelphia en zei dat Democraten, waaronder supporters van Bernie Sanders, Donald Trump konden verslaan.

"Het is meer dan een comeback, deze campagne," zei hij. "Het is een comeback voor de ziel van deze natie." Hij voegde eraan toe: "Vanavond zijn we een stap dichter bij het herstel van waardigheid en eer aan het Witte Huis."

"We moeten de wereld opnieuw leiden", zei de voormalige vicepresident. "Het America First-beleid van Donald Trump heeft Amerika alleen gelaten."

Senator Sanders (78) geniet brede steun van jonge kiezers, maar is er tot nu toe niet in geslaagd om dit tot electoraal succes te maken.

Keuzes voor democraten
De Democratische Partij is betrokken geweest bij een langdurig intern debat om te bepalen welke kandidaat de beste kans heeft om Trump dit najaar een tweede ambtstermijn te ontzeggen. Waar er aan het begin meer dan twee dozijn kandidaten waren, met vrouwen en kleurlingen, is de Democratische strijd er nu één tussen twee blanke mannelijke zeventigjarigen.

Biden, een gematigde, en Sanders, een fervent linkse, bieden sterk verschillende visies op de toekomst van Amerika. De voormalige vicepresident presenteert zichzelf als een verkiesbare pragmaticus die kwaliteitsverandering zal brengen en "fatsoen" zal herstellen na het Trump-presidentschap.

Critici hadden de campagne van Biden als niet-inspirerend beschreven, hoewel hij in de meest recente debatten een meer gepassioneerde voorstelling had gemaakt. Onder partijleden bestaat de vrees dat hij te veel politieke bagage meebrengt uit zijn levenslange carrière als insider in Washington.

De tegenstanders van Sanders zeggen dat een zelfbenoemde democratische socialist de zwevende kiezers die nodig zijn om het Witte Huis te veroveren, niet kan winnen. Hij is van plan de Amerikaanse economie te transformeren met een multi-biljoen dollar, een blauwdruk voor hogere belastingen die alles omvat, van gezondheidszorg tot onderwijs.

De verkiezingscampagne van Trump heeft dinsdag een verklaring afgelegd waarin hij zei dat beide rivalen voor de Democratische nominatie "twee kanten van dezelfde medaille" waren.

"De Democratische kandidaat voor het presidentschap zal op een grote socialistische regeringsagenda blijven, ongeacht de naam op de stemming," luidde de verklaring, eindigend met: "President Trump is niet te stoppen naar herverkiezing."
Advertenties