Met Holika-verbranding het Phagwafeest ingeluid
10 Mar 2020, 02:32
foto
Na het gebed wordt de brandstapel aangestoken. De heks Holika wordt door het vuur verteerd, terwijl Prahlad ongeschonden blijft. (Foto's: René Gompers)


De Holika, op een hoogte van meer dan 10 meter, is gauw verbrand. Gulzig vrat het vuur de brandstapel op. De hitte was intens, het publiek ging zo ver mogelijk terug staan. Toen de brandstapel na enkele minuten omviel bleef het vuur laaien op het hoopje dat niet zolang geleden nog een troon was waar Holika eens zo hoog en trots op stond. “Het kwaad is overwonnen,” merkt Mahinder Goedoen op. Hij is voorzitter van Shri Radha Krishna Mandir Jivan Jyoti. “Het kwade moeten we achterlaten, het goede houden. Alles in het land moet goed gaan.” 

Op verschillende plekken is het Holifeest ingeluid; op traditionele wijze, modern of een mix van beide. Op het voetbalveld, van sport en cultureel centrum Jivan Jyoti te Magenta, heeft de organisatie een paar schepjes bovenop gedaan. Naast de Holikaverbranding is er een grootse vuurwerkshow geweest, een mini Makhan Chor spektakel en optredens van verschillende bands. 


Goedoen is heel tevreden met de gang van zaken. “We wilden het een beetje anders doen dit jaar,” deelt hij mee. “Heel veel activiteiten. DJ’s, chautal, Holikaverbranding, vuurwerkshow, bands uit binnen- en buitenland, Makhan Chor,” somt hij op. Bij Makhan Chor vormen de deelnemers een menselijke piramide om bij een pot met honing te komen die enkele meters in de lucht hangt. De groep die het snelst bij de kruik komt en deze omkiepert, is de winnaar. 

Er hebben twee groepen meegedaan, beide uit Commewijne. Commewijne is de officiële Makhan Chor kampioen, vier keer op een rij. De groepen waren aan elkaar gewaagd; in gemiddeld  14 seconden klommen ze over elkaar om bij het kruikje te komen. Voor het publiek was het te snel voorbij. Beide groepen hebben een ‘baksies’ show gegeven. Ze hebben niet teleurgesteld, ze verbeterden hun tijd met een paar seconden.  De jongens rekenen erop dat het publiek er straks weer bij is in de Palmentuin wanneer ze het kampioenschap van hun district gaan verdedigen. 

René Gompers

Advertenties