OPEC-deal mislukt, olieprijs daalt 30%
09 Mar 2020, 00:55
foto
Wereldwijd kelderen de olieprijzen, nu de vrees voor een totale prijzenoorlog meer dan reëel is.


Het gaat niet goed met de olieprijzen op de wereldmarkt. De olieprijzen zijn in de vroege handel met 30% gedaald. De crash volgde nadat de OPEC er niet in slaagde een deal te sluiten met zijn bondgenoten over productieverminderingen. Het leidde ertoe dat Saudi-Arabië zijn prijzen verlaagde, omdat het naar verluidt de productie opdrijft, wat leidt tot angst voor een totale prijzenoorlog.

Internationale benchmark Brent ruwe olie termijncontracten daalden met 30% tot US$ 31,02 per vat, het laagste niveau sinds februari 2016. Amerikaanse West-Texas Intermediate olie daalde 27% tot US$ 30 per vat, ook het laagste niveau sinds februari 2016.

Voor wat betreft de Surinaamse olie is Staatsolie voorbereid op lage olieprijzen, zegt Staatsolie-directeur Rudolf Elias aan Starnieuws. "Het is natuurlijk niet leuk voor onze mooie projecten en ook niet voor onze aandeelhouder, maar we zijn een low cost producer dus prijzen tot 30 US$ kunnen we aan." Hij voegt eraan toe dat als de olieprijzen verder dalen, dus onder de US$ 30 dollar per vat, het bedrijf genoodzaakt zal moeten zijn om te snijden in projecten.

"Dit is met name in Saudi-Arabië een verschroeide benadering geworden om het probleem van chronische overproductie aan te pakken," zei John Kilduff van Again Capital op de reactie van Saudi-Arabië. “De Saudi's zijn veruit de goedkoopste producent. Er is een afrekening voor alle andere producenten, met name die bedrijven die actief zijn in de Amerikaanse schalie sector."

Na de initiële daling waren de verliezen enigszins verdeeld, waarbij elk contract iets meer dan 21% daalde. Op zaterdag kondigde Saudi-Arabië enorme kortingen aan op zijn officiële verkoopprijzen voor april, en de natie bereidt zich volgens persbureau Reuters naar verluidt voor op een verhoging van de productie boven de 10 miljoen vaten per dag. Het koninkrijk pompt momenteel 9,7 miljoen vaten per dag, maar kan dat tot 12,5 miljoen vaten per dag opvoeren.

"We geloven dat de olieprijsoorlog tussen de OPEC en Rusland dit weekend ondubbelzinnig is begonnen toen Saudi-Arabië de relatieve prijs waartegen het zijn ruwe olie in de afgelopen 20 jaar het meest verkoopt agressief verlaagt," zei analist Damien Courvalin van Goldman Sachs zondag. "De prognose voor de oliemarkt is zelfs nog erger dan in november 2014, toen een dergelijke prijzenoorlog voor het laatst begon. Het komt op een moment van aanzienlijke instorting van de vraag naar olie door het coronavirus," voegde het bedrijf toe.

Goldman verlaagde zijn tweede en derde kwartaal Brent-prognose tot US$ 30 per vat, en zei dat de prijzen ongeveer US$ 20 konden dalen. De prijsverlaging van Saudi-Arabië volgde op een mislukte bespreking in Wenen vorige week. Op donderdag beval OPEC extra productieverminderingen van 1,5 miljoen vaten per dag aan, beginnend in april tot het einde van het jaar. Maar OPEC-bondgenoot Rusland verwierp de extra bezuinigingen toen het 14-koppige kartel en zijn bondgenoten, bekend als OPEC +, vrijdag bijeenkwamen.

De bijeenkomst werd ook afgesloten zonder richtlijnen over de productieverlagingen die momenteel worden doorgevoerd, maar die aan het einde van de maand zullen aflopen. Dit betekent in feite dat landen binnenkort de vrije hand hebben over hoeveel ze pompen. "Vanaf 1 april beginnen we te werken zonder rekening te houden met de quota of kortingen die eerder van kracht waren," vertelde de Russische minister van Energie, Alexander Novak, vrijdag aan verslaggevers op de OPEC + -vergadering in Wenen. Hij voegde eraan toe "maar dit betekent niet dat elk land de marktontwikkelingen niet zal volgen en analyseren."

De olieprijzen zijn dit jaar al aanzienlijk lager geworden, omdat de uitbraak van het coronavirus heeft geleid tot een mindere vraag naar ruwe olie. Een potentiële overvloed aan aanbod kan de prijzen verder onder druk zetten.

De ontwikkeling van de gebeurtenissen doet denken aan 2014 toen Saudi-Arabië, Rusland en de VS streden om marktaandeel in de olie-industrie. Terwijl de productie escaleerde, daalden de prijzen. Sommigen zien prijzen teruggaan naar die dieptepunten. Maar anderen, waaronder Eurasia Group, geloven dat Saudi-Arabië en Rusland uiteindelijk tot een akkoord zullen komen.
Advertenties