Karta-Bink: Vrouwen moeten meer dan ooit hun plaats opeisen
08 Mar 2020, 21:55
foto
De PL-mannen hebben de vrouwen verwend op vrouwendag.


Vrouwen moeten nu meer dan ooit hun plaats opeisen. Niet alleen in de politiek, maar ook op alle andere gebieden. Vandaag, Internationale Dag van de Vrouw, stelt PL-parlementariër Ingrid Karta-Bink dat de ontwikkeling van Suriname door man én vrouw, samen naast elkaar, ter hand genomen moet worden.

In de politiek heeft de vrouw volgens Karta-Bink stappen vooruit gemaakt, mede dankzij de ondersteuning van de man. Zij vindt dat echter niet genoeg. Vrouwen zouden in elke sector herkenbaar moeten zijn en erkenning opeisen. Immers gebeurt het nog maar al te vaak dat mannen en vrouwen niet dezelfde lonen krijgen, ook al hebben ze dezelfde functies en taken. “Je hebt als vrouw jouw expertise en dat moet je laten zien. We moeten assertiever zijn. En we zijn wel in een mannenwereld, wat je niet één twee drie kan veranderen, maar we moeten de mensen erop blijven wijzen dat we het samen veel beter kunnen. We moeten samen strijden voor een beter leven”, luidt haar oproep.

Karta-Bink heeft zich vandaag extra laten verwennen in het partijcentrum te Beekhuizen. Mannelijke adspirant DNA-kandidaten en overige structuren hebben zich enorm ingezet om een heuse Men’s Cook Out op touw te zetten, waar alle vrouwen konden genieten van niet-alledaagse gerechten zoals krabben, kuit (visseneieren) en diverse soepsoorten, maar ook van culturele optredens. Glunderend vertelt Karta-Bink dat ze van alle gerechten heeft mogen proeven. Ook in de partijcentra te Moengo en Nickerie hebben de mannen zich van hun beste zijde laten zien in hun versie van de Men’s Cook Out.

“De drukte is buiten verwachting. We hebben dit gedaan uit dankbaarheid, omdat we er zonder de vrouw niet zouden zijn”, zegt PL-voorzitter tevens DNA-lid Paul Somohardjo. Hij stelt dat binnen de rood-witte partij vrouwen net zoveel ontwikkelingskansen hebben als mannen. “In het hoofdbestuur zie je zelfs meer vrouwen dan mannen”, zet hij zijn stelling kracht bij. “Bij ons zijn we gelijk, man of vrouw, en ieder moet inspraak hebben. Als we in het kabinet zitten, dan willen we ook meer deskundige vrouwen in het bestuur van het land hebben. Eigenlijk is dit niet iets nieuws voor ons, wij zijn het als partij al heel lang gewoon dat vrouwen ook meebepalen.”

Hoewel Somohardjo zichtbaar tevreden is over de Men’s Cook Out ter ere van de vrouw, baart de situatie in het land hem steeds meer zorgen. “Ik koop basisgoederen om de mensen te helpen waar mogelijk, maar elke dag een prijsverhoging, je wordt er niet goed van. En als je vraagt hoe dat komt, dan geven ze aan dat ze niet kunnen helpen dat de koers steeds omhoog gaat. De importeurs hebben gezegd dat ze willen stoppen, omdat ze geen dollars kunnen vinden. En als ze toch dollars vinden, dan wordt dat illegaal gekocht. En als ze illegaal kopen, worden ze lastig gevallen door HI. Het is nu echt een hopeloze situatie.”

Collega-parlementariër Karta-Bink stelt dat deze regering een vrouwonvriendelijk beleid voert. “De koers van de Amerikaanse dollar is al 1 op 15. In de meeste gezinnen is de vrouw de minister van financiën en draait ze het huishouden. De vrouw is degene die de kinderen moet voeden en hen en haar partner naar school en het werk moet laten gaan, voorzien van een broodje of lunchmaaltijd. De vrouw is daarom ook de dupe geworden van het wanbeleid van de regering”, stelt Karta-Bink. Toch is er volgens haar nog steeds hoop, maar dan moet het volk wel die verandering willen. Dat is PL-topper Amina Pardi, oud-ambassadeur en internationaal gespecialiseerd in ondernemerschap, het met haar eens. Veel vrouwen bevinden zich in een benarde financiële positie en kunnen nauwelijks het hoofd boven water houden. Pardi voert daarom gesprekken met verschillende internationale en nationale financiële experts om na te gaan hoe duurzame verbetering te brengen in de koopkrachtpositie van burgers, in het bijzonder die van vrouwen. Er is al een uitgebreid actieplan opgesteld om de armoede in Suriname op structurele wijze een halt toe te roepen.
Advertenties

Thursday 28 March
Wednesday 27 March
Tuesday 26 March