Guyana: Hooggerechtshof stopt publicatie verkiezingsresultaten
09 Mar 2020, 05:02
foto
Kiesgerechtigden staan in de rij om hun stem uit te brengen in Guyana. De stembusgang is ontsierd door beschuldigingen van fraude. (Foto: Reuters)


Het hoogste gerechtshof van Guyana heeft zondag een verbod op het verkondigen van de verkiezingsuitslag gehandhaafd. Het rechterlijk bevel verbiedt de verkiezingscommissie om een ​​winnaar te verkondigen van de presidentsverkiezingen die op 2 maart zijn gehouden in Guyana. De stembusgang is ontsierd door beschuldigingen van fraude bij het tellen van de stemmen.
,
Een demonstrant werd gedood en ontevreden burgers gingen de straat op nadat diplomaten geloofwaardig bewijs van fraude in de stemming hadden beschreven. De verkiezingen zijn cruciaal voor Guyana dat aan de rand staat van een olieboom die zijn economie zal transformeren.

Opperrechter Roxane George zei tijdens een rechtszitting op zondag dat ze de zaak dinsdag in behandeling zou nemen om te bepalen of verkiezingsambtenaren de verificatie van stemmen in een gebied dat bekend staat als regio vier, moeten hervatten. De oppositie zegt dat de resultaten van regio vier werden vrijgegeven zonder de stemmen in meer dan de helft van de stembureaus te verifiëren, en dat de resultaten werden opgeblazen om president David Granger de leiding te geven op zijn tegenstander Irfaan Ali.

Het bevel voorkomt dat de verkiezingscommissie een winnaar verklaart, terwijl de rechtbank de zaak beoordeelt. De verkiezingscommissie heeft in een verklaring op zondag beloofd haar grondwettelijke plichten te handhaven. "Hoewel het jammer is hoe de dingen zijn geëscaleerd, is het de bedoeling van de Guyana Verkiezingscommissie om zich te houden aan alle wettelijke en procedurele vereisten," zei de commissie.

Het kantoor van Granger heeft niet gereageerd op de rechterlijke beslissing. Voorafgaand aan de beslissing zei Granger dat hij zich niet kon bemoeien met het werk van de verkiezingscommissie.

De betwiste stemming kan leiden tot langdurige sudderende etnische spanningen tussen twee groepen, de Afro-Guyanezen van het land en die van Indiase afkomst, die elk achterdochtig zijn geworden dat de andere controle zoekt over inkomsten uit de olieproductie.

Guyana, met een bevolking van minder dan 800.000 inwoners, zal naar verwachting de komende jaren een belangrijke olieproducent worden nu een consortium van bedrijven, waaronder Exxon Mobil Corp, is begonnen met de productie van de olie- en gasreserves van 8 miljard vaten voor de Guyanese kust.
Advertenties

Wednesday 24 April
Tuesday 23 April
Monday 22 April