Op vrouwendag: Nog lange weg voor gendergelijkheid
08 Mar 2020, 19:29
foto


"Vandaag herinneren we alle Surinaamse vrouwen, omdat ze onmisbaar zijn voor de ontwikkeling van ons land op elk gebied. We merken heden ten dage dat ook de Surinaamse vrouw en moeder meer dan één baan heeft om haar gezin te kunnen onderhouden," zegt de politieke organisatie PRO in haar boodschap in verband met de internationale dag van de vrouw vandaag. "Een onlangs gehouden onderzoek wees uit dat 35% van de huishoudens in Suriname worden onderhouden door één vrouw en dat 4% wordt onderhouden door één man."

Als het niet goed gaat met de vrouw haar mentale en lichamelijke gezondheid, dan zal het ook minder goed gaan met haar nageslacht, stelt PRO. "De vrouw moet vrij zijn in het maken van keuzes, maar ook in het denken. Ze mag opkomen voor haar rechten wanneer die geschaad worden."

Vrouwen in de Politiek
Vrouwen hebben nog steeds een achterstand op tal van gebieden, hoewel er vooruitgang is geboekt op het gebied van gendergelijkheid, zegt de netwerkorganisatie Vrouwen in de Politiek (VIP). "Wanneer we kijken naar Suriname, dan kunnen wij als kleine natie niet ontevreden zijn, maar natuurlijk kan het beter."

Wat volgens de VIP wel opvalt is dat de Surinaamse vrouw binnen de politiek onvoldoende haar  stem laat horen wanneer het gaat om vrouwen issues en ontwikkelingsvraagstukken. "We zouden veel verder zijn als vrouwen zouden opkomen voor de belangen van de vrouw zelf."

VPAS
Het thema voor Internationale Dag van de Vrouw vandaag 'I am Generation Equality: Realizing Women's Rights markeert ook het 25-jarig jubileum van de Verklaring van Beijing en het Actieplatform. Het Beijing Actieplatform, dat in 1995 werd aangenomen op de Vierde Wereldconferentie over vrouwen in Beijing, wordt erkend als de meest vooruitstrevende routekaart voor de versterking van de positie van vrouwen en meisjes, overal.

"Hoever zijn we vandaag," vraagt de Stichting Vrouwelijke Politiek Alliantie Suriname (VPAS). "Wanneer zal op politiek gebied niet als vanzelfsprekend de voorzitter van DE Politieke Partij , dus 99,99 % een man, de hoogste politieke functie bekleden?  Zal bij de komende algemene, vrije en geheime verkiezingen in Suriname the glass ceiling aan diggelen geslagen worden? Zullen wij eindelijk een significante doorbraak van vrouwen in de politiek beleven?"

DA'91
"Nu is het moment om als vrouwen verenigd, de positieve verandering vorm te geven als cruciaal onderdeel van onze Nieuwe Republiek. Ieder van ons kan daarin een rol spelen door op te staan tegen stereotypering, door de prestaties van vrouwen te memoreren en door bewust te zijn en ook anderen bewust te houden van vooroordelen!" Dat stelt DA'91 in haar verklaring in verband met de herdenking van Internationale Vrouwendag.

Er is volgens de politieke partij een verhevigde strijd nodig tegen onder ander geweld tegen vrouwen en voor gelijke betaling en waardering. "Er is geen tijd om te rusten! Een Suriname waar macht en invloed gelijk verdeeld zijn tussen mannen en vrouwen is een Suriname dat in staat is tot duurzame ontwikkeling nu en in de toekomst, een Nieuwe Republiek."

VHP
De Vooruitstrevende Hervormingspartij (VHP) stelt dat vrouwen respect verdienen  en waardering voor hun werkzaamheid, doorzettingsvermogen en voor hun strijd tegen erbarmelijke omstandigheden. "Vrouwen cijferen zichzelf weg ten gunste van hun dierbaren. Zij nemen hun verantwoordelijkheid waar anderen falen dat te doen. Deze vrouwen zijn helden."

De politieke organisatie stelt dat vrouwen zelf ook gemotiveerd meoten zijn om bepaalde posities te aanvaarden en zich waar te maken. De VHP gaat voor het actief kiezen om stereotypen uit te dagen, om vooringenomenheid te bestrijden, om percepties te verbreden, om situaties te verbeteren en de prestaties van vrouwen te vieren.

U kunt de volledige verklaringen van de organisaties hier downloaden.

pdf-icon.gif DA_91_Actie_nodig_voor_gelijkheid.pdf     pdf-icon.gif PRO_Uma.pdf     pdf-icon.gif VHP_internationale_dag_van_de_vrouw_2020.pdf     pdf-icon.gif VPAS_WE_WERE_THERE.pdf     pdf-icon.gif Vrouwen_in_de_Politiek.pdf                
Advertenties