OKB-voorzitter: Valse start 'paarse' invulling hoofdstembureaus
09 Mar 2020, 00:01
foto
Jennifer van Dijk-Silos, voorzitter van het Onafhankelijk Kiesbureau in de studio van Radio ABC.


"Het is echt tijd voor een onafhankelijke verkiezingsautoriteit. Daarom zit ik steeds te gillen erom. Omdat dit onhoudbaar is in 2020 dat mensen zo primitief bepalen hoe de organisatie eruit ziet. Men beseft echt niet dat de verkiezingen de ruggengraat zijn van de democratie. Dus je moet transparant zijn, het moet gesloten zijn, het moet vol voorwaarden zitten en waarborgen, opdat het volk de uitslag accepteert." Dit zegt de voorzitter van het Onafhankelijk Kiesbureau (OKB), Jennifer van Dijk-Silos, zondag in het programma Welingelichte Kringen op Radio ABC

Van Dijk-Silos bevestigt het bericht dat ook zij heeft begrepen dat de leden van de hoofdstembureaus voorgedragen zijn door districtscoördinatoren van de NDP. Dit is al een week geleden het geval, maar OKB is formeel nog niet op de hoogte gesteld hiervan. De voorzitter van OKB merkt op dat zij steeds om informatie moet vragen bij Binnenlandse Zaken. Uit zichzelf wordt de informatie niet automatisch naar haar gestuurd, wat niet kan. Zij merkt op dat alle zittende regeringen overwegend hun eigen mensen benoemen, maar er werden "toch enkele andere kleuren toegelaten". Nu zijn de hoofdstembureaus compleet 'paars'. Dit is ook een van de redenen waarom het aantal toezichthouders op de hoofdstembureaus van 12 naar 20 is opgevoerd. Indien nodig zal dit aantal verder worden verhoogd. 

De verkiezingswetgeving heeft ervoor gezorgd dat er 'checks and balances' zijn. Maar door de hoofdstembureaus compleet met eigen mensen te benoemen, vallen controlemogelijkheden weg. Dit is een valse start van de verkiezingen, vindt Van Dijk-Silos. Het OKB zal in elk geval continu aanwezig zijn bij de hoofdstembureaus en zaken in de gaten houden. Ook politieke partijen en andere waarnemers zijn aanwezig bij de telling. De OKB-voorzitter benadrukt dat het hoofdstembureau in elk district de autoriteit is over de verkiezingen. Deze zijn ook de zwakke schakels, want alle voorzitters (de districtscommissarissen) zijn NDP. Dit is niet persoonlijk bedoeld, want ook tijdens de Front-regeringen waren de voorzitters van de regerende partijen. 

Het OKB heeft ook de ICT-waarnemers opgevoerd na de ervaringen van de vorige verkiezingen. Toen is ontdekt dat niet het hoofdstembureau, maar het Centraal Hoofdstembureau de telling deed. Hiervoor werden niet de processen-verbaal van de stembureaus maar een informeel briefje gebruikt. Toen er gemerkt werd dat er gerommeld werd, zijn in Paramaribo een aantal ressorten opnieuw geteld onder leiding van OKB. De processen-verbaal waren ook niet te vinden. Het Centraal Hoofdstembureau moet de verkiezingsuitslag vaststellen en kan dan niet zelf de telling doen. Het OKB certificeert de uitslag en verklaart deze al dan niet bindend. 

Op de vraag of het klopt, zoals ondervoorzitter van de VHP Asiskumar Gajadien, heeft aangegeven dat Binnenlandse Zaken zorgt voor de ICT-applicatie, antwoordt Van Dijk-Silos dat zij dit zal natrekken. Het ministerie heeft geen enkele bevoegdheid om zich inhoudelijk in te laten met de telling. Hier kan het OKB wel ingrijpen indien dit waar zou zijn. In de wetgeving zijn de grenzen duidelijk vastgesteld van wie waarmee is belast. Binnenlandse Zaken moet alleen zorgen voor de logistieke zaken. 

De OKB-voorzitter vindt het absoluut niet in de haak dat juist bewakers van de democratie toelaten dat wetten overtreden worden. Van de 236 personen die Surinamer zijn geworden de vorige week, zijn 120 niet ingeschreven bij het Centraal Bureau voor Burgerzaken. De zaken zijn door de Vreemdelingenafdeling in orde gemaakt, terwijl ze illegaal in het land verbleven in bestuursressort Kabalebo in het district Sipaliwini. Er is afgeweken van de geldende procedures. Van Dijk-Silos zal nagaan of ze zullen voorkomen op de definitieve kiezerslijst, want voor de ressortraadsverkiezing heeft zo een groot aantal mensen wel gevolgen. Vooral Assembleelid Krishna Mathoera (VHP) heeft zich er fel tegen verzet dat wet en recht naast zich neergelegd werden. 

Van Dijk-Silos stelt dat de rechtsstaat Suriname zeer zwak is. Dat heeft zij ook gezegd bij haar aantreden als minister van Justitie en Politie. "Als de wetgever bereid is haar eigen wetten te overtreden, dan is het geen rechtsstaat. De rechtsstaat Suriname bestaat bijna niet meer", betoogt de OKB-voorzitter. Vandaag of morgen is heel Suriname Texas. Wie ook aan de macht komt na de verkiezingen, zal te maken krijgen met deze situatie. De instituten in het land zijn zeer zwak. 
Advertenties

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April