China: Tien doden bij instorting quarantaine-hotel
08 Mar 2020, 17:30
foto
Reddingswerkers blijven in het puin zoeken naar vermisten. (Getty Images)


Minstens 10 mensen zijn dood en 23 anderen zijn vermist nadat een hotel dat werd gebruikt als quarantainefaciliteit voor het coronavirus in de Chinese stad Quanzhou op zaterdag instortte. Reddingswerkers zoeken nog steeds in het puin van het vijf verdiepingen tellende Xinjia Hotel in de zuidelijke provincie Fujian.

Eenenzeventig mensen waren in het gebouw toen het instortte en tientallen zijn gered, zeggen de autoriteiten. Het is niet duidelijk wat de instorting op zaterdagavond heeft veroorzaakt.

Staatsmedia zeggen dat het hotel werd gebruikt als quarantainevoorziening voor het monitoren van mensen die nauw contact hadden gehad met coronaviruspatiënten. Er is gemeld dat 58 van de 71 mensen in het gebouw in quarantaine waren.

De eerste verdieping van het gebouw werd gerenoveerd sinds voor het nieuwe maanjaar, zei het officiële persbureau Xinhua en voegde eraan toe dat de politie de eigenaar van het gebouw had opgeroepen. Het hotel is naar verluidt geopend in 2018 en had 80 kamers.

De stad Quanzhou heeft 47 gevallen van het virus geregistreerd, die voor het eerst opdoken in de stad Wuhan, ongeveer 1.000 km verderop. Een vrouw vertelde de Beijing News-website dat familieleden, onder wie haar zus, daar in quarantaine waren gezet.

"Ik kan geen contact met ze opnemen, ze beantwoorden hun telefoons niet," zei ze. "Ik ben ook in quarantaine [in een ander hotel] en ik maak me grote zorgen, ik weet niet wat ik moet doen. Ze waren gezond, ze namen elke dag hun temperatuur op en de tests toonden aan dat alles normaal was."

Vanaf vrijdag had de provincie Fujian 296 bevestigde gevallen van coronavirus. Inmiddels zijn 10.819 mensen onder observatie geplaatst, omdat ze nauw contact hebben gehad met iemand die besmet is. Het aantal nieuwe gemelde gevallen in China daalde zaterdag tot 44, tegen 99 de vorige dag.

De Wereldgezondheidsorganisatie zegt dat wereldwijd meer dan 101.000 mensen het virus hebben opgelopen. Meer dan 80.000 van hen zijn in China. Ongeveer 3.500 mensen zijn omgekomen - de meerderheid in de Chinese provincie Hubei, waar de uitbraak is ontstaan.
Advertenties