Luchtverkeersleiders vanaf negen uur vannacht in actie
08 Mar 2020, 13:31
foto
De luchtverkeersleiders gaan vanaf vannacht om 21.00 uur in actie. (Foto: FB Satca)


De vliegveiligheid in het Surinaams luchtruim is tot negen uur vannacht gegarandeerd. De luchtverkeersleiders verenigd in de Satca zullen daarna alleen emergency flights afhandelen. Dit besluit is vandaag tijdens een spoed algemene ledenvergadering (alv) van de Suriname Air Traffic Controllers Association (Satca) genomen.

De bond van de luchtverkeersleiders zegt dat de bal nu bij de minister van Openbare Werken, Communicatie en Transport, Vijay Chotkan ligt. “De boodschap is duidelijk. De luchtverkeersleiders zijn ontevreden.” De bond had eerder overwogen om actie te voeren, maar koos ervoor om de alv het besluit te laten nemen.

Satca-voorzitter Shakti Goerdat zegt dat minister wel een whatsapp bericht voor hem heeft gestuurd dat hij bereid is morgen met het bondsbestuur om de tafel te zitten. Goerdat, die de voorzittershamer in januari heeft overgenomen van Genaro Alpin, heeft de bewindsman laten weten dat zij niet communiceren via whatsapp. “We hebben alles formeel gedaan en verwachten dat ook van de andere partij.”

In een telefonisch gesprek met departementsdirecteur Transport & Communicatie, Joyce Blokland-Wijnstein heeft de bondsvoorzitter gezegd dat zij als bestuur alle stappen al hebben ondernomen om in dialoog te treden en te onderhandelen, “maar alle reacties vanuit het ministerie zijn uitgebleven.” Goerdat zegt dat de minister moet werken aan het primaire eisenpakket van de bond waarin onder andere is opgenomen om uit Fiso te treden. Ook de herwaardering van de luchtverkeersleiders is een heet hangijzer. “Het secundair gedeelte van het wensenpakket interesseert ons voorlopig niet. We gaan exact en concreet voor het primair gedeelte.”
Advertenties

Wednesday 24 April
Tuesday 23 April
Monday 22 April