Guyana: Opperrechter beslist vandaag over regio 4
08 Mar 2020, 04:53
foto
Opperrechter Roxane George van Guyana.


De Guyanese opperrechter Roxane George zal vandaag de zaak in behandeling nemen over het blokkeren van de verkiezingsuitslag totdat de Returning Officer (verantwoordelijke kiesfunctionaris) van regio 4 voldoet aan de wettelijke bepalingen voor de verificatie van verklaringen van de stemmen van zijn district. Internationale regeringen, waaronder de VS, het VK, Canada en de EU, samen met waarnemers van het Gemenebest, de OAS, de EU en Caricom, hebben allemaal gezegd dat als de verificatie van de verklaringen van stemmen van regio 4 niet is voltooid, de verkiezingsresultaten niet geloofwaardig zullen zijn.

Als de opperrechter het verzoek weigert, zou dit de weg vrijmaken voor de Chief Elections Officer, Keith Lowenfield om de uitgebrachte stemmen in elke regio te certificeren en door te geven aan de Guyana Elections Commission (Gecom). De verkiezingscommissie moet dan  vervolgens bijeenkomen en het eens worden over de resultaten voordat de voorzitter een winnaar verklaart.

Gecom is zelf verdeeld, met drie commissarissen die de regering vertegenwoordigen en drie commissarissen die de oppositie vertegenwoordigen. Bij de stemming bij de Commissie zal het volgens verwachting volgens partijlijnen gaan en heeft de voorzitter uiteindelijk het laatste woord. Om beslissingen te nemen, moet de Commissie een quorum hebben en dat quorum kan alleen worden verkregen als de PPP-commissarissen opdagen.

Als de opperrechter oordeelt dat ze de zaak in behandeling kan nemen, zal de zaak volgende week, waarschijnlijk dinsdag, doorgaan. Ze zal dan moeten beslissen of de Returning Officer voor regio 4 de verificatie van de verklaringen van de stemming voor zijn district moet voltooien.

Een burger kreeg het voor elkaar om van het Hooggerechtshof een bevel te krijgen om de verklaring van de algemene resultaten van de verkiezingen te blokkeren totdat de zaak is uitgezocht. De resultaten van de algemene en regionale verkiezingen in Guyana van 2 maart zijn nog niet bekendgemaakt en bindend verklaard.

Intussen zijn landelijk rellen uitgebroken in Guyana. Bij botsingen met demonstranten in Berbice heeft de Guyanese politie een 18-jarige betoger doodgeschoten.
Advertenties

Saturday 20 April
Friday 19 April
Thursday 18 April