VHP spoort Oppenheimer aan ineenstorting economie te voorkomen
09 Mar 2020, 08:51
foto


Om wanbetaling en een ineenstorting van het financiële stelsel van Suriname te voorkomen, heeft de Vooruitstrevende Hervormingspartij (VHP) er bij Oppenheimer op aangedrongen geen verdere leningen aan de huidige regering te verstrekken. "Wij geloven dat dit niet alleen cruciaal is voor het financiële herstel van Suriname, maar ook in het belang is van toekomstige geldschieters van ons land." Oppenheimer is een toonaangevende makelaarsfirma en investeringsbank, waar Suriname al miljoenenleningen heeft lopen.

De politieke partij deelt haar bezorgdheid over de financiële toestand van de Surinaamse economie in een brief (d.d. 6 maart 2020) met Oppenheimer. De overheidsschuld is gestegen tot meer dan 80% van het Bruto Binnenlands Product, de soevereine rating is verlaagd naar CCC (Fitch) en de deviezenreserves worden geschat op nauwelijks twee weken invoerbehoefte. Daarbovenop komt dat de Surinaamse dollar systematisch in waarde is afgenomen; alleen al in de afgelopen maand heeft de Surinaamse munt 50% van zijn waarde verloren.

Deze financiële betreurenswaardige staat is het directe gevolg van slecht bestuur, financieel wanbeheer en corruptie van de huidige regering onder leiding van de NDP, gecombineerd met ineffectieve uitvoeringscapaciteit vanwege het gebrek aan gekwalificeerde beleidsmakers en politieke interventie. De VHP wijst ook op de illegale besteding van 25% van de deposito's van buitenlandse banken bij de Centrale Bank. Een totale ineenstorting van het banksysteem van het land is nauwelijks vermeden, stelt zij.

De overheid is zich zeer van bewust dat het punt van wanbetaling nabij is, zegt de VHP. "Hun enige ambitie is echter om dit uit te stellen tot na de verkiezingen. Ondertussen verhoogt de overheid haar uitgaven en onderhandelt ze over nog meer leningen tegen uiterst ongunstige voorwaarden." Het is in het belang van zowel Suriname als internationale geldschieters dat een situatie van wanbetaling wordt vermeden, stelt de oppositionele politieke partij. "Dit kan alleen worden bereikt door een gezond economisch beleid en fiscale maatregelen. En dat ziet de VHP niet met de huidige regering gebeuren. Die moet worden vervangen. "Tot die tijd is het cruciaal dat er geen verdere leningen worden verstrekt aan deze regering. Nieuwe leningen of subsidies die met de huidige regering zijn overeengekomen, worden als dubieus beschouwd en verdiepen de financiële crisis en schuldenlast, waardoor geldschieters niet alleen medeverantwoordelijk zijn, maar mogelijk medeplichtig bij het creëren van een ondraaglijke last voor de bevolking van Suriname."

De brief van de VHP d.d. 6 maart 2020 aan Oppenheimer kunt u hier downloaden.
pdf-icon.gif Oppenheimer_Co._brief_.PDF                
Advertenties

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April