Mac-Nack: Mijn lang gekoesterde wens in vervulling gegaan
07 Mar 2020, 07:36
foto
Ramon Mac-Nack van Winti Instituut Kunjhe Akata is erkend door minister Antoine Elias van Volksgezondheid. Hij krijgt ook een oorkonde van de bewindsman.


Het Tap Basi Ramon Mac-Nack Winti Instituut Kunjhe Akata is door minister Antoine Elias van Volksgezondheid erkend als officiële beoefenaar van de traditionele geneeskunde. Mac-Nack, beleidsadviseur en voorzitter van het instituut, gaf aan dat hij als officiële beoefenaar van de traditionele geneeskunde eindelijk zijn wens in vervulling heeft zien gegaan. Hij had niet verwacht dat de bewindsman naar hem toe zou gaan om hem naast de erkenning, een award en een oorkonde voor zijn ruim 35 jarenlange inzet. Mac-Nack heeft de bewindvoerder een rondleiding gegeven en gaf ook uitleg over de diverse traditionele geneesmiddelen die zijn instituut vervaardigt. Dit vond plaats te Akata Kondre in het district Para. 

Het instituut verdiept zich in de beleving van de Winti religie en de genezingen die daarmee gepaard gaan. Daarnaast heeft dit instituut als doel om de Surinaamse traditionele geneeskunde in Suriname te bevorderen. “Het instituut heeft met de kracht van de Opperbouwmeester, de voorouders, de Winti’s en gebruikmakend van kruiden, duizenden mensen in het land en in het buitenland, genezen. Alle medicijnen worden op traditionele wijze samengesteld en ook aangewend, zoals het door onze voorouders geschiedde”, zegt Mac-Nack. Zo toonde hij allerlei natuurkruiden die gebruikt worden tegen diarree, kieste, slijm op de borst, hoge bloeddruk, diabetes, buikgriep en nog andere. Ook kon Elias genieten van de culturele optredens, zang en dans. Hoogtepunt was toen de verschillende leden van dit instituut gloeiende metalen ballen uit het vuur met hun blote handen vasthielden. 

De natuurgenezer merkt op dat hij patiënten krijgt waar het de behandelende arts niet gelukt was om een oplossing te brengen. “Waar de wetenschap stopt, gaat Winti verder. Vele ziekten worden op westerse of meer conventionele wijzen aangepakt, waarbij eerder aan symptoombestrijding wordt gedaan”, zegt Mac-Nack. 

Elias geeft aan dat het ministerie reeds een intentieverklaring over traditionele geneeskunde heeft getekend met India. Ook met China is er eentje getekend. Verder is er al een commissie in het leven geroepen, een conceptwet over traditionele geneeskunde ligt al klaar om deze industrie te ontwikkelen, zegt Elias. De bewindsman hield de groep voor dat er conceptwetgeving is over dit vraagstuk en dat ook hij het belangrijk vindt om de Surinaamse traditionele geneeskunde vast te leggen, zodat de kennis en kunde niet verloren gaan. Daarnaast is de bewindsman zich ervan bewust dat er naast de bonafide ook malafide geneesheren zijn. “Ordening, regulering en wetgeving zijn nodig, zodat u ook opgenomen kan worden in het systeem van de verzekeraars. In dit geval zou u dan voor uw diensten bij de verzekeraar kunnen declareren”, zei Elias. 
Advertenties

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April