Guyana Granger: Verkiezingen rechtmatig
07 Mar 2020, 01:51
foto
De zittende president van Guyana, David Granger, praat met journalisten na de stemming op maandag 2 maart. (Foto: AFP)


President David Granger heeft Caricom-secretaris-generaal, Irwin LaRocque, en vertegenwoordigers van de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) meegedeeld dat de algemene en regionale verkiezingen van 2 maart 2020 rechtmatig waren. Hij heeft de functionarissen op zijn kabinet ontvangen. Granger herhaalde dat de stembusgang ordelijk en volledig in overeenstemming met de wet en grondwet waren.

Het Guyanese staatshoofd wees de functionarissen erop dat de Gecom (Verkiezingscommissie) een constitutioneel orgaan is en dat het voor de uitvoerende macht onwettig is om zich te bemoeien met de activiteiten van de Guyana Elections Commission. Hij zei ook dat het niet de taak van de uitvoerende macht is om zich te bemoeien met het werk van de Commissie. "De president heeft niet onrechtmatig gehandeld", staat in een verklaring die het kabinet van de president heeft uitgegeven na de ontmoeting met ambassadeur LaRocque en de OAS-functionarissen. Volgens de verklaring kondigde president Granger tijdens de vergadering ook aan: "We wachten op de definitieve verklaring van Gecom."

De president heeft ook secretaris-generaal van de Commonwealth, Patricia Scotland, en de voorzitter van Caricom, Mia Mottley, telefonisch geïnformeerd. Diplomaten uit Groot-Brittannië, de Verenigde Staten van Amerika, Canada en de Europese Unie zijn volgens de verklaring vrijdag gisteren ook door de president ingelicht.

De Verenigde Naties (VN) heeft zich ook in de rij geschaard van organisaties die hun bezorgdheid hebben uitgesproken over de gang van zaken in de nasleep van de maandag gehouden verkiezingen in Guyana. "We volgen met bezorgdheid de laatste ontwikkelingen in Guyana," schrijft de VN in een verklaring. "We nemen notie van de verklaringen van in Georgetown geaccrediteerde internationale waarnemers en ambassadeurs die hun bezorgdheid uiten over het gebrek aan naleving van nationale wettelijke procedures en de noodzaak om de tabel met resultaten voor Kiesdistrict 4 te hervatten". De volkerenorganisatie heeft de relevante Guyanese autoriteiten aangemoedigd om het proces te voltooien op een manier die geen twijfel laat over de geloofwaardigheid van de resultaten die de wil van het Guyanese volk weerspiegelen. Zij heeft alle partijen opgeroepen om te handelen met kalmte, geduld en met volledige eerbiediging van de mensenrechten, de rechtsstaat en de constitutionele orde van Guyana.

Beëdiging
De partij van president Granger (APNU+AFC) heeft vrijdagavond gezegd dat zij de beëdiging van de president "zeer snel" wil zien. Zij kijkt uit naar de kwijting van een gerechtelijk bevel dat de verklaring van de algemene resultaten blokkeert ten gunste van zijn leider David Granger. "We willen graag dat deze kwestie heel snel wordt behandeld. Dus om kalmte, stabiliteit en zelfbeheersing te krijgen, moet de president heel snel worden beëdigd en moet zijn regering de nodige maatregelen kunnen nemen om de vrede, stabiliteit en veiligheid van de bevolking van dit land te waarborgen," zei Joseph Harmon, secretaris-generaal van APNU + AFC in een video-boodschap.

De Returning Officer (RO) van Kiesdistrict 4 heeft op donderdag zonder het wettelijke verificatieproces de resultaten van het grootste kiesdistrict bekendgemaakt. Opgeteld bij de overige uitslagen van de andere 9 kiesdistricten, is volgens het totaal beeld de overwinning voor APNU + AFC. De oppositie heeft echter beweerd dat de Statements of Poll aantonen dat zij hebben gewonnen en dat de door de RO verklaarde resultaten zwaar bijgewerkt waren en niet geloofwaardig zijn.

De internationale gemeenschap, inclusief de leidende ontwikkelingspartners in Guyana en internationale waarnemers, hebben erop aangedrongen dat het verificatieproces plaatsvindt, "anders zou de regering ongrondwettelijk zijn."
Advertenties

Wednesday 24 April
Tuesday 23 April
Monday 22 April