Guyana: Oppositionele PPP/C voorkomt bekendmaking uitslag
06 Mar 2020, 11:07
foto
Keith Lowenfield, hoofdverkiezingsfunctionaris bij de verkiezingen in Guyana op 2 maart 2020.


Het Hooggerechtshof van Guyana heeft een bevel uitgevaardigd om de Guyana Elections Commission (Gecom) ervan te weerhouden de resultaten van de verkiezingen bekend te maken, tenzij deze overeenkomen met het wettelijk voorgeschreven verkiezingsproces. Dit heeft de oppositionele People's Progressive Party/Civic (PPP/C) van voormalige president Bharrat Jagdeo voor elkaar gekregen vandaag. 

Het uitgevaardigde bevel in overeenstemming met artikel 84 van de Vertegenwoordiging van de People Act, beperkt de Guyanese Kiescommissie (Gecom), haar personeelsleden en/of agenten, en elk van hen om op welke manier dan ook het totale aantal geldige stemmen van kiezers te verklaren voor elke kandidaat die op de lijst zijn opgenomen in de nationale en regionale verkiezingen 2020 in Guyana. Het is de Gecom verboden een verklaring af te leggen. Er zal worden getoetst als de Returning Officer van kiesdistrict 4, Clairmont Mingo en de hoofverkiezingsfunctionaris Keith Lowenfield in letter en geest hebben voldaan aan artikel 84 van de Representation of the People Act, Cap 1:03.

Het besluit kwam nadat er eerder duidelijke pogingen waren gedaan door Mingo om de resultaten van Regio 4 bekend te maken, ondanks er een overeenkomst was tussen de PPP/C en Gecom voor een verdere verificatie, na een geschil over de authenticiteit van gegevens. Voordat de Gecom de resultaten van Regio 4 aankondigde, stond de PPP/C vóór in de verkiezingen. Regio 4 zou na de resultaten van 9 van de 10 kiesdistricten cruciaal zijn voor de uitslag van de maandag gehouden verkiezingen.

Diplomaten en buitenlandse waarnemers hebben donderdag de voorlopige resultaten van de presidentsverkiezingen van Guyana in twijfel getrokken, terwijl de uittredende president David Granger de overwinning claimde en de oppositie fraude schreeuwt. Oppositieleiders klaagden van 'diefstal' en diplomaten uit de Verenigde Staten, de Europese Unie, Groot-Brittannië en Canada zeiden dat de resultaten die de verkiezingsraad voor één van de regio's van het land, kiesdistrict 4, had vrijgegeven, niet geloofwaardig waren.

"Dit is een schande dat deze opkomende oliegigant hier nu om deze tafel moet zitten en op de rand van een dictatuur moet spreken," zei Kian Jabour van oppositiepartij A New and United Guyana.
Advertenties