Guyana: Waarnemers twijfelen aan resultaten regio 4
05 Mar 2020, 22:18
foto
De resultaten van de verkiezingen in Guyana zonder de stemmen in de betwiste Regio 4.


Temidden van het ongeduld en de stijgende spanningen bij het uitblijven van de resultaten van de algemene en regionale verkiezingen in Guyana, hebben de waarnemers van de Verenigde Staten (VS), het Verenigd Koninkrijk, Canada en de Europese Unie gezegd dat de volledige telling van de verkiezingsresultaten van Regio 4 nog niet is voltooid. Ze stelden in een verklaring dat ze twijfelden aan de geloofwaardigheid van de resultaten die vandaag door de Guyanese Verkiezingscommissie (Gecom) zijn vrijgegeven.

Op basis van de cijfers die Gecom voor Regio 4 heeft bekendgemaakt, heeft A Partnership for National Unity + Alliance for Change (APNU +APF) van uitgaande president David Granger de verkiezingen met ongeveer 7.000 stemmen gewonnen. In Regio 4 zou APNU+AFC 136.335 stemmen hebben vergaard, tegenover 77.258 voor de oppositionele People's Progressive Party Civic (PPP/C), een verschil van 59.077.

De voorlopige resultaten van de verkiezingen van 2 maart, die zijn vrijgegeven van 9 van de 10 Regio's toonden aan dat het een strijd is geworden tussen de PPP/C en APNU+AFC. Bij de voorlopige resultaten zonder Regio 4 leidde de oppositionele PPP/C met 152.121 stemmen tegenover 100.682 voor APNU+AFC. De resultaten van Regio 4 zijn dus beslissend of de partij van uitgaande president David Granger zijn mandaat zal verlengen of dat de oppositionele Irfaan Ali de hoogste functie in het land zal bekleden.

In de verklaring staat:
"Op basis van onze waarneming van de Gecom-procedures van vandaag op hun Regio 4-kantoor en het feit dat de volledige telling niet is voltooid, betwijfelen wij de geloofwaardigheid van de resultaten van Regio 4 die Gecom vandaag heeft gepubliceerd.

Wij dringen er bij de verkiezingscommissie van Guyana en alle relevante actoren op aan om de tabellering op basis van de enquête snel af te ronden."

De verklaring is ondertekend door de Britse Hoge Commissaris, Greg Quinn, de Canadese Hoge Commissaris Lilian Chaterjee, de ambassadeur van de Europese Unie Fernando Ponz Canto en de ambassadeur van de VS, Sarah-Ann Lynch. Zij roepen alle Guyanezen op om kalm en geduldig te blijven en sporen alle leiders aan verantwoordelijkheid en terughoudendheid aan de dag te leggen.

pdf-icon.gif guyana_verklaring_waarnemers.jpg                
Advertenties