Gezamenlijk COVID-19 bestrijden
06 Mar 2020, 09:52
foto


Beste Collegae,

Via de pers en alle media worden wij ingelicht over het coronavirus COVID-19. Verschillende public health autoriteiten geven adviezen en instructies over hoe landen zich moeten voorbereiden om het virus buiten de grenzen van het land te houden; welke processen en procedures nodig zijn om controle te houden op import van COVID-19; welke maatregelen getroffen moeten worden bij eventuele import van een geval, om verdere verspreiding te voorkomen; wanneer isolatie en wanneer quarantaine maatregelen toe te passen. Adviezen en instructies worden ook gegeven over snuit etiquette, hoest - en nies etiquette, hand hygiëne middels handen wassen en gebruik van sanitizers, geen handen schudden en mondkapjes gebruik door zieke mensen en verzorgend/ verplegend personeel.

Ik vertrouw erop dat de Surinaamse beleidsmakers de nodige maatregelen in place hebben om COVID-19 bij introductie in Suriname het hoofd te bieden. 

Echter weet ik ook dat het een Hercules job zal zijn om gepaste isolatie en quarantaine maatregelen adequaat, tijdig en afdoende toe te passen. 

Wij als gezondheidswerkers zullen onze volle ondersteuning en medewerking moeten verlenen aan het voorkomen van uitbreiden van COVID-19 wanneer het de intree binnen de grenzen van dit land doet. 

Ik gebruik dit medium om jullie als gezondheidswerkers op te roepen om actief met de bevolking deze preventie maatregelen toe te passen. 
1. Neem de tijd je patiënten en cliënten te instrueren hoe te snuiten, niezen en hoesten. Niet alleen door ze te zeggen, maar ze ook het voor te laten doen, zodat je corrigerend of complimenterend kan optreden.
2. Neem je tijd om je patiënten en cliënten te leren wat goede handhygiëne is door voor te doen hoe de handen te wassen of hoe hand sanitizers te gebruiken. 
3. Als ervoor gekozen wordt geen handen te schudden, introduceer dan een andere methode van groeten. Ik heb de L-box oftewel elleboog-box, 💪🏽-box, in mijn kringen geïntroduceerd. Ik gebruik daarvoor de buitenzijde van mijn linker elleboog.
4. Leer je patiënten/cliënten het juist gebruiken van een mondkapje. Instrueer ze om bij verdenking van COVID-19 een mondkapje op te zetten en meteen medische hulp te zoeken. 
5. Leg je patiënten de noodzaak van isolatie en quarantaine uit, zodat ze begrijpen wat hun rol is om verspreiding te voorkomen. 
6. Luister naar de vragen van je patiënten. Zo leer je wat leeft in de gemeenschap en kan je helpen on mythen uit de wereld te helpen.

Wij zijn de gate-keepers.
Dat wil zeggen dat we niet alleen medische informatie moeten verschaffen, maar dat wij ook instruerend en onderwijzend moeten optreden. Zo beschermen we onze patiënten maar ook onszelf en onze medewerkers. 

Laten we samen en gezamenlijk COVID-19 bestrijden.

Virginia Asin-Oostburg
Retired Director Surveillance Disease Prevention and Control, CARPHA
Advertenties

Wednesday 24 April
Tuesday 23 April
Monday 22 April