Opnieuw groenteladingen vast in Nederland
06 Mar 2020, 03:33
foto
Geblancheerde sopropo wordt in bakken gedaan om uit te lekken. (Foto: Gopex)


Opnieuw zijn groenteladingen vanuit Suriname door ambtenaren van de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA) afgekeurd. Bij de lading van zaterdag heeft de NVWA 100% controle toegepast, dus elke doos is gecontroleerd. Verwerkte antroewa en sopropo zijn niet door de controle gekomen. Het gaat om ladingen van diverse groente-exporteurs. Adjai Mataw, directeur van A.Mataw.Impex is niet te spreken over de wijze waarop de procedure is toegepast.

“Op basis van de kleur hebben ze bepaald dat de sopropo niet geblancheerd is, het is niet eens naar het lab gegaan,” uit hij zijn misnoegen tegenover Starnieuws. Alleen voor de zending van zaterdag lijdt hij een verlies van bijkans 9.000 euro, het gaat om 104 colli’s van zo’n 20 kilo. Hij heeft geblancheerde sopropo en antroewa (met kelkbladeren) geëxporteerd. Mataw vertelt dat hij twee weken geleden dezelfde producten heeft gestuurd, “en toen was er niets aan de hand.” Het ergste vindt hij dat hij geen rapportage heeft gehad van de Nederlandse autoriteiten. “Er is totaal geen terugkoppeling geweest.”

Mataw stelt dat hij binnen een week erin is geslaagd de prijs van sopropo 40% op de markt te verhogen door van zijn outgrowers (telers die volgens richtlijnen van de afnemer werken) af te nemen. “Voorlopig zal ik deze producten niet meer verzenden. Ik wil geen risico nemen.” Hij heeft het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij om opheldering gevraagd. Ook vindt de landbouwer dat LVV in gebreke is gebleven om standaarden te geven waaraan moet worden voldaan bij het blancheren van groenten opdat deze acceptabel zijn voor de export.

Ook de lading van Gopex International BV was zaterdag vastgehouden, maar is na controle vrijgegeven. Het ging om geblancheerde sopropo. Directeur Bhiesnoe Gopal legt uit dat zijn onderneming ervaring heeft met tal van houdbaarheidsprocessen in de voedselindustrie aangezien zij in een vergevorderd stadium zitten van het Global Gap certificeringsproces. “Wij hebben volledig meegewerkt aan de controle van het NVWA en hebben alle informatie over het proces dat wij volgen bij het blancheren, afgestaan.” Hij wijst erop dat zijn bedrijf volgens eisen van de FAO (Food and Agricultural Organization) werkt. Zijn bedrijf is ook ISO 22000 gecertificeerd, wat betekent dat hij verplicht is zich te houden aan de kwaliteitsnormen zoals de certificering vereist. “Onze lading is na de controle goed bevonden en vrijgegeven.”

De groentezending uit Suriname die zaterdag is vastgehouden in Nederland.

Sinds de Europese Unie strengere maatregelen heeft getroffen bij de invoer van verse groenten en fruit, zijn exporteurs ertoe overgegaan hun producten in verwerkte vorm te verzenden. Mataw kwam vorig jaar in het nieuws met zijn ‘frozen’ sopropo. Een product dat het volgens hem zeer goed doet. Hij heeft al twee containers verscheept naar Nederland. Hij vertelt dat hij per week zo’n 15 ton aan groenten en fruit exporteert. Maar nadat de lading zaterdag niet erdoor heen is gekomen, zal hij voorlopig geen geblancheerde producten meer sturen. Hij wil het risico op verlies niet nemen. “Ik heb contact met LVV en wacht op hun regels.”

Hij is zeer misnoegd over de gang van zaken. “Ik maak geen grappen met kwaliteit, maar ik ga het risico ook niet nemen dat mijn lading weer wordt aangehouden.” Een andere exporteur van wie de lading ook is vastgehouden, wil niet reageren. Hij verwijst naar de Vereniging Exporteurs Agrarische Producten in Suriname (Veaps). Swami Girdhari, secretaris van de Veaps, zegt dat ze bezig zijn de situatie in kaart te brengen alvorens te reageren.

Vorig jaar werden er in allerijl maatregelen genomen door LVV, nadat bleek dat verse groenten van Suriname op de ‘zwarte lijst’ van de EU voorkwamen. Er zijn diverse trainingen en sessies geweest voor de landbouwers en voorlichters. Ook zijn er inspecties bij diverse landbouwbedrijven geweest die groenten en fruit exporteren. Toch blijkt het mis te gaan bij de export. In elk geval zegt Mataw dat hij voorlopig geen sopropo en antroewa van zijn telers zal afnemers voor het blancheren. Hij zal ook minder exporteren. “Allemaal inkomstenderving, maar ik wil eerst zekerheid en wacht op LVV.”

Advertenties

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April