Stichting wil bemiddelen in kwestie Boss Enterprises
05 Mar 2020, 15:14
foto
Illegalen hebben niet alleen geplunderd bij het goudbedrijf Boss Enterprises NV, maar hebben ook vernielingen aangebracht.


De Stichting A Marron Kompas (voorheen Commissie 10 Oktober 2018) is tegen alle vormen van wetteloosheid en bandeloosheid. Zij heeft met gemengde gevoelens kennisgenomen van de ernstige onacceptabele vernielingen die zijn aangericht aan de bedrijfseigendommen van Boss Enterprises NV. De stichting keurt deze verwerpelijke handelingen resoluut met klem af, laat ze weten in een persbericht. "Ook het mishandelen en bedreigen van de werknemers van de onderneming is totaal onacceptabel."

Illegalen hadden maandagochtend de weg naar het bedrijfsterrein gebarricadeerd en zijn ertoe overgegaan het personeel te mishandelen, bedreigen en te intimideren. De werkers hebben hun werkplek noodgedwongen verlaten. Daarop hebben de illegalen bedrijfseigendommen geplunderd en vernielingen aangebracht. Directeur Narpath Bissumbhar van Boss Enterprises NV zei eerder tegenover Starnieuws dat de schade dat is toegebracht, enorm is. Vanwege de onveilige situatie houdt hij het personeel nog thuis.

"We leven in een geciviliseerde samenleving, waarbij wet en recht voor eenieder moet gelden. Alle handelingen die tegen de wet zijn, of ze al dan niet een strafbaar feit opleveren, moeten achterwege gelaten worden," schrijft Stichting A Marron Kompas. De organisatie wijst erop dat als lokale bewoners vinden dat hun rechten door de aanwezigheid van de onderneming in hun gebied worden geschonden, zij alle mogelijkheden hebben om een klacht in te dienen bij de centrale overheid en/of het Traditioneel Gezag. "Maar het mag nooit zover komen dat men het heft in eigen handen gaat nemen, omdat daardoor het probleem groter zal worden."

De stichting is bereid om met beide partijen te praten voor een duurzame oplossing op "basis van het creëren van een strategische win-win situatie in het gebied." Zij verzoekt partijen dan ook om alles in het werk te stellen, zodat verdere escalatie kan worden voorkomen, "want geweld lost geen problemen op." De stichting wijst erop dat één van de doelstellingen is zorg te dragen voor een veilig woon-, werk- en leefklimaat binnen de Tribale en Inheemse traditionele leef- en woongebieden. Hierover zal er resoluut geen compromis worden gesloten, omdat veiligheid garant staat voor orde en rust, benadrukt Stichting A Marron Kompas.
Advertenties