Unesco: Coronavirus ontneemt 300 miljoen studenten onderwijs
05 Mar 2020, 23:13
foto
Een lege Aula Magna van de La Sapienza Universiteit, na het regeringsbesluit om scholen en bioscopen te sluiten. De regering spoort mensen aan vanuit huis te werken en niet dichter dan een meter bij elkaar te staan, in Rome, Italië. (Foto: Reuters)


Bijna 300 miljoen studenten wereldwijd kijken vanaf donderdag aan tegen weken thuis nu de autoriteiten scholen in meer dan een dozijn landen sloten in een poging de verspreiding van het nieuwe coronavirus tegen te gaan, zegt de Unesco. Het coronavirus is verspreid van China naar ongeveer 80 landen, waarbij meer dan 95.000 mensen zijn besmet en meer dan 3.200 doden zijn gevallen.

Italië sloot alle scholen en universiteiten op donderdag tot minstens 15 maart en moedigde online lesgeven aan, terwijl het probeerde de besmettingsgraad te vertragen. Italië is het zwaarst getroffen land in Europa.

"De wereldwijde schaal en snelheid van de huidige onderwijsverstoring is ongeëvenaard en kan, indien verlengd, het recht op onderwijs bedreigen," zei Audrey Azoulay, directeur-generaal van de in Parijs gevestigde Unesco.

Twee weken geleden was China nog het enige land waar de sluiting van scholen verplicht was. Dat nu meer dan een dozijn landen dezelfde strategie volgen, is een teken van hoe snel het virus zich heeft verspreid.

Nog eens negen landen hebben gelokaliseerde schoolsluitingen doorgevoerd, zei het VN-agentschap. Als die landen ook landelijke sluitingen zouden invoeren, zou een extra 180 miljoen studenten tijdelijk worden verhinderd om naar school te gaan.
Advertenties

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April
Tuesday 16 April