NDP levert felle kritiek op VES-voorzitter
04 Mar 2020, 10:41
foto


De Nationale Democratische Partij (NDP) niet te spreken over aantijgingen van de Vereniging van Economisten in Suriname (VES). Het Wetenschappelijk Bureau van de partij zegt in een verklaring niet te participeren in de poppenkast van de VES. Deze vereniging is volgens de NDP van een gerespecteerde organisatie enorm teruggevallen en verworden tot een neo-koloniale gepolitiseerde organisatie die selectief regeringen negatief bekritiseert. Haar geventileerde kritiek is vaker ongefundeerd, ongenuanceerd en niet doordacht. Bovendien ontkomt de NDP niet aan de indruk dat het doorgaans gaat om persoonlijke meningen van de voorzitter die worden gelanceerd via het VES-platform. De NDP bekritiseert VES-voorzitter Winston Ramautarsing. 

De NDP wordt wanbestuur verweten terwijl de feiten daar zijn. Na de impact van de wereldwijde economische recessie op geëigende wijze en met eigen creativiteit onder controle te hebben gebracht (inflatie beneden 5% en economische groei 2,6% in 2019), presteert de voorzitter van de VES het om de regering van wanbeleid te beschuldigen. Dit terwijl het vele landen nog niet gelukt is de eerder genoemde recessie te boven te komen en voor velen de aanpak van Suriname thans als voorbeeld dient. 
 
De voorzitter van de VES heeft ook nog commentaar op de eerste twee productieve projecten die zijn geïnitieerd nadat de crisis is overwonnen. De ene is ter innovatie van de Melkcentrale en de andere heeft ook een melkverwerkingsfabriek, maar omvat veel meer dan dat. Hij gaat ook voorbij aan de investeringen die bestemd zijn voor de institutionele versterking van de overheid en verschillende instituten, investeringen voor de infrastructuur welke een randvoorwaarde zijn voor economische ontwikkeling en investeringen voor het bevorderen van de volksgezondheid. 

Ook de recente overname van de Afobaka stuwdam en de olievondst worden negatief bejegend en kunnen niet op hun economische en strategische waarde worden ingeschat. De dam is eindelijk overgenomen door een Surinaamse regering terwijl eerdere regeringen reeds deze mogelijkheid bezaten en deze stap niet aandurfden. Staatsolie is bovendien een kind van de revolutie, de huidige olievondsten hebben dus te maken met een lange termijn visie dat in de jaren tachtig is ontwikkeld. Olievoorkomens werden namelijk voor het eerst gevonden in 1963 en er is nooit wat mee gedaan tot de machtsovername in 1980. 
 
Terwijl Ramautarsing zo driftig te keer gaat en elke gelegenheid te baat neemt om de regering van wanbeleid te verwijten, is het wel de moeite waard om de microscoop ook richting de VES te richten en de interne organisatie van deze vereniging onder de loep te nemen, zonder het belang van haar bestaan te willen bagatelliseren. De vereniging bestaat al langer dan 48 jaar en is op zijn pure merites beschouwd niet in staat geweest om tijdens welke regering dan ooit haar maatschappelijk belang aan land en volk gestand te doen. De vereniging heeft voor zover bekend nimmer een wetenschappelijk product uitgebracht waarnaar verwezen zou kunnen worden. Volgens betrouwbare informatie bedraagt het aantal economen dat momenteel is aangesloten bij deze organisatie vanaf haar oprichting + 50, terwijl naar schatting in ons land meer dan 1000 economen actief zijn. Deze zijn voornamelijk werkzaam in het bedrijfsleven en voor een zeer groot deel bij de overheid en overheidsgerelateerde instellingen en hebben geen affiniteit met de VES. De NDP alleen al heeft meer geregistreerde leden-economen en sympathiserende economen dan de VES. Tegenwoordig waagt deze organisatie het ook nog om economische lessen te verzorgen voor politieke partijen, ronduit belachelijk, stelt het Wetenschappelijk Bureau van de NDP. 

U kunt de verklaring van het Wetenschappelijk Bureau van de NDP hier downloaden. 
pdf-icon.gif NDP-Wetenschappelijk_Bureau_artikel.pdf                
Advertenties

Thursday 28 March
Wednesday 27 March
Tuesday 26 March