Religieuze organisaties gaan gedragscode na debat verfijnen
03 Mar 2020, 16:29
foto
Bisschop Karel Choennie, voorzitter van het Comité Christelijke Kerken. (Foto: René Gompers)


Het initiatief van de religieuze organisaties om een gedragscode voor de verkiezingen te bepalen “is prijzenswaardig maar men moet realistisch blijven". Politici hebben wel heel hard een gedragscode nodig, zij maken het te bont. Voor de media kunnen ook een gedragscode gelden maar er is een groot verschil tussen journalistiek en media. De gedragscode legt de journalistiek beperkingen op. Het volk moet ook bijgebracht worden om onderscheid te maken tussen wat ethisch verantwoord is en wat niet. Dit zijn enkele van de conclusies uit de discussie over de gedragscode die het Comité Christelijke Kerken (CCK) en Interreligieuze Raad in Suriname (IRIS) hebben opgesteld voor “politici, media, burgers en kiezers” voor de verkiezingen van 25 mei 2020.

Het CCK en IRIS hebben maandagavond in de Maarten Lutherkerk, de gedragscode gepresenteerd. Een concept, deelt CCK-voorzitter Karel Choennie mee. “Het is de bedoeling dat met de gedragscode er een andere toon bij deze verkiezingen wordt gezet,” licht hij toe. In het panel zaten Sharda Ganga van het Burgerinitiatief voor Participatie en Goed Bestuur, Glenn Oehlers van de VHP, Caroline Heilbron van de NDP, Assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons, Nita Ramcharan, namens de Vereniging van Journalisten en Jennifer van Dijk-Silos, voorzitter van het Onafhankelijk Kiesbureau. 

Ramcharan heeft namens de vereniging meegedeeld dat de SVJ het document niet zal ondertekenen. De gedragscode beperkt de persvrijheid. Bovendien hebben journalisten, in elk geval dat deel dat bij de SVJ is aangesloten, al een ethische code waar zij zich aan houden. De gedragscode van de kerken stelt bijvoorbeeld voor om geen verslag te maken van 'podiumtaal'. Ramcharan kreeg ondersteuning voor het standpunt van SVJ. Het is juist door deze type verslagen dat de ware aard en intenties van politici kenbaar worden benadrukken zij onder andere. 

Het panel en iedereen in de zaal is het er over eens dat voor politici sowieso een gedragscode moet gelden. “Banaal, goor, laag bij de grond” typeert Van Dijk-Silos bepaalde politici. Zij baseert haar conclusies op het materiaal van het Media Watch project, een monitoringsprogramma van het OKB dat in 2010 en 2015 is gedraaid. Ze merkt op dat nu al politici onethisch gedrag vertonen en dat het zal toenemen na 9 april, na de kandidaatstelling. “Want dan beginnen de felle, de echte campagnes.”   

Simons stelt voor dat er controle mechanismen worden opgenomen in de gedragscode, zodat de ondertekenaars zich aan hun woord houden. Zij wil ook een gedragscode voor mediabedrijven. Simons maakt zich het meeste zorgen om ‘fake news’ en leugens die via verschillende media verspreid worden. Ganga merkt op dat politici soms de ‘fake news’ aangrijpen als een excuus om bepaalde zaken niet te hoeven verklaren. Ganga benadrukt dat de samenleving bijgebracht moet worden om de goede van de minder goede zaken te onderscheiden. 

Een van de kritieken, nog voordat de gedragscode werd gepresenteerd, was dat het was opgesteld zonder de doelgroepen. Bij de discussie waren er geen eigenaren van mediabedrijven en andere politieke partijen. In de zaal zaten onder andere wel Steven Reyme, voorzitter van A20 en Carl Breeveld van DOE. Zij hebben ook hun visie gegeven over de gedragscode. Zij gaven aan hoewel er nog betrouwbare politici zijn in het land, de gedragscode wel echt nodig is. Reyme wilde weten waarom niet alle politieke partijen zijn uitgenodigd. Hij is ‘via via’ erachter gekomen dat er een bijeenkomst was. 

CCK-voorzitter Choennie deelt mee dat met de kanttekeningen een nieuw concept zal worden opgesteld. “Ongetwijfeld zullen wij dus nu meenemen wat vanavond gezegd is,” geeft hij aan. “We zullen nadrukkelijk alle partijen, ook A20 die we nu bereikt hebben, erbij betrekken. En nogmaals een draft maken en toesturen naar alle belanghebbenden in de hoop dat we vóór 9 april klaar zijn. We streven ernaar om voor die tijd weer iets te presenteren.”

René Gompers
Advertenties

Thursday 28 March
Wednesday 27 March
Tuesday 26 March