G7 zet alle beleidstools in om coronavirus te bestrijden
03 Mar 2020, 14:27
foto
Een sportstadion is ingericht tot een tijdelijke hospitaal om patiënten besmet met het coronavirus te behandelen in het Chinese Wuhan, dat het epicentrum is van de uitbraak van het coronavirus. (Foto: Reuters)


Financiële functionarissen van de groep van zeven (G-7) hebben vandaag, dinsdag, gezegd dat ze alle geschikte beleidsinstrumenten zouden gebruiken om een ​​sterke, duurzame wereldwijde groei te realiseren en het te beschermen tegen neerwaartse risico's van het snel verspreide coronavirus.

De G7-ministers van Financiën staan klaar om actie te ondernemen, inclusief fiscale maatregelen waar nodig, om de reactie te ondersteunen, vertelde de Japanse minister van Financiën, Taro Aso, aan verslaggevers. Centrale banken zouden prijsstabiliteit en economische groei blijven ondersteunen.

“We hebben opnieuw onze toewijding bevestigd om alle passende beleidsstappen te nemen om de economie te beschermen tegen neerwaartse risico's van het coronavirus, en dat we klaar staan ​​om verder samen te werken aan tijdige en effectieve maatregelen,” zei Aso na een bijeenkomst van de G7. Hij gaf weinig details en zei dat de gewenste beleidsreactie van land tot land zou verschillen.

Gevraagd of alle passende beleidsstappen zowel monetair als fiscaal beleid zouden omvatten, zei Aso: "Ja, alles zal worden opgenomen, zowel monetaire als fiscale stappen."

Het verenigde front van de G7 compenseerde de bezorgdheid over de snelle verspreiding van het coronavirus in tientallen landen en droeg bij aan een herstel van de wereldaandelen en olieprijzen. “Dit is een touwtrekken tussen hoop en angst. Centrale banken geven hoop met hun potentiële stimulans ”, aldus Vasu Menon, senior beleggingsstrateeg bij OCBC Bank Wealth Management. “De vraag is wat ze zullen doen? Het monetaire beleid is al erg slap en de rentetarieven zijn erg laag," voegde Menon eraan toe.

De Duitse minister van Financiën, Olaf Scholz, zei dat de G7 "alle middelen" tot zijn beschikking had. "Als dat nodig is, hebben we alle middelen om een ​​wereldwijde recessie tegen te gaan," zei Scholz in een verklaring op Twitter.

Wereldwijde aandelen hebben vorige week geleden van de vrees dat de verstoring van de toeleveringsketens, de productie van de fabrieken en het wereldwijde reizen als gevolg van de epidemie een ernstige klap zou kunnen betekenen voor een wereldeconomie die probeert te herstellen van de handelsoorlog tussen de VS en China.

Het coronavirus, dat eind vorig jaar opkwam in de centrale Chinese stad Wuhan, heeft zich de afgelopen week over de hele wereld verspreid, met meer nieuwe gevallen die nu buiten China opduiken dan binnen. Er zijn wereldwijd meer dan 90.000 gevallen, waarvan meer dan 80.000 in China, en infecties komen voor in 77 andere landen en gebieden, waarbij Oekraïne het nieuwste land is dat zijn eerste geval heeft gemeld. Het dodental van China is 2.943, met elders meer dan 75 doden.

Succes inperking
Nieuwe gevallen in China zijn sterk gedaald, met 125 meldingen op dinsdag dankzij agressieve inperkingsmaatregelen. Na wat critici in eerste instantie beschreven als een aarzeling, legde China ingrijpende beperkingen op, waaronder opschortingen van transport, het afsluiten van gemeenschappen en het verlengen van een nieuwe maanjaarvakantie in het hele land.

Nu maakt China zich steeds meer zorgen over het virus dat in het land wordt teruggebracht door burgers die terugkeren uit nieuwe hotspots elders. Autoriteiten op dinsdag vroegen overzeese  Chinezen om hun plannen om naar huis te reizen te heroverwegen of te minimaliseren. Alle reizigers die vanuit Zuid-Korea, Japan, Iran en Italië Beijing binnenkomen, moeten 14 dagen in quarantaine worden geplaatst, zei een stadsambtenaar. Shanghai heeft een soortgelijke order geïntroduceerd.

De ernstigste uitbraak buiten China is in Zuid-Korea, waar president Moon Jae-in het virus de oorlog verklaarde en extra ziekenhuisbedden en meer maskers bestelde, terwijl het aantal gevallen steeg met 600 tot bijna 5.000. Vierendertig mensen zijn gestorven in Zuid-Korea.

In de Verenigde Staten wordt nu aangenomen dat het virus aanwezig is in minstens vier gemeenschappen in het noordwesten van de Stille Oceaan - twee in Noord-Californië, één in Oregon en één in de staat Washington - en de autoriteiten moeten verder gaan dan de quarantaine van geïnfecteerde reizigers en het traceren van nauwe contacten, wat tot nu toe het antwoord was geweest.

Zes mensen zijn omgekomen in de uitbraak in Seattle. De Amerikaanse Centers for Disease Control and Prevention somt meer dan 90 gevallen op in de Verenigde Staten, waarvan een groot deel patiënten is gerepatrieerd uit het Diamond Princess cruiseschip die in Japan in quarantaine was geplaatst.

Iran meldde infecties die opliepen tot 1.501, met 66 doden, onder wie een hoge functionaris. Het dodental in Italië is gestegen naar 52 op maandag vanaf 34 de dag ervoor en het totale aantal bevestigde gevallen in Europa's zwaarst getroffen land is gestegen tot boven de 2.000. Duitsland rapporteerde 31 nieuwe infecties, waardoor het aantal op 188 kwam.
Advertenties

Tuesday 23 April
Monday 22 April
Sunday 21 April