Experimenten met TEDs voor vistrawlers positief
03 Mar 2020, 19:21
foto
De Turtle Excluder Device, een speciaal net dat ongewenste bijvangst bij visserij moet voorkomen. (Foto: LVV/NII)


Experimenten met het meest recente prototype van Turtle Excluder Devices (TEDs) voor gebruik op vistrawlers hebben positieve resultaten opgeleverd, zegt de voorlichting van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV). De nieuw ontwikkelde TED zorgt ervoor dat schildpadden kunnen ontsnappen uit de netten zonder dat er een negatief effect is op de vangst van de doelsoorten zoals kandra, grunts en snappers. Vorige week zijn resultaten van onderzoek naar het gebruik van TEDs door vistrawlers gepresenteerd.

Om de bijvangst van zeeschildpadden bij zeevisserij aan te pakken is het gebruik van TEDs al verplicht op alle trawlers die vissen op seabobgarnalen en grote zeegarnalen. Er zijn voor vistrawlers in de afgelopen periode speciale TEDs ontwikkeld. Dit was nodig, omdat deze boten over het algemeen andere netten gebruiken. Uit de experimenten blijkt dat ook vangst van de stekelrog of spari wordt voorkomen. De resultaten van het onderzoek zijn gepresenteerd aan de belanghebbenden uit de vistrawler sector aan de hand van filmpjes, foto’s en testresultaten op zee. 

Tijdens de meeting, vorige week, is naar voren gekomen dat de vistrawler sector over het algemeen positief staat over de introductie van de TED. Men maakt zich wel zorgen over de kostprijs en de beschikbaarheid van de TEDs in Suriname. Er zal in de toekomst, in nauw overleg met de sector, worden gewerkt aan een stappenplan om TEDs te introduceren in de vloot.

Het Directoraat Visserij van LVV was al enkele jaren bezig met het ontwikkelen en het testen van TEDs voor de vistrawlers. Dit gebeurt in samenwerking met enkele visserijbedrijven en met financiële steun van verschillende organisaties en projecten, waaronder het WWF Guianas en het regionale REBYC-II LAC project “Sustainable management of Bycatch in Latin America and Caribbean Trawl Fisheries”. Er wordt ook samengewerkt met experts verbonden aan de National Oceanic and Atmospheric Administration, NOAA Fisheries uit de USA. In dit samenwerkingsverband zijn de afgelopen jaren de verschillende tests uitgevoerd met prototype TEDs op vistrawlers.

De vistrawl TED is een flexibel design dat bestaat uit rvs-kabel. Omdat de constructie hiervan speciale kennis vereist, wordt in maart een training georganiseerd over de bouw van de TED. Hiervoor zal een expert van NOAA afreizen naar Suriname. Alle vistrawl bedrijven worden uitgenodigd om personen af te vaardigen voor de training.

Zeeschildpadden zijn bij wet beschermd in Suriname, maar ze belanden vaak in de netten van trawlers of drijfnetboten die voor de kust vissen. Deze bijvangst zet de populaties van zeeschildpadden onder druk. Afname van de schildpaddenpopulatie kan ook een negatief effect hebben op het toerisme. Jaarlijks bezoeken duizenden toeristen de schildpadden legstranden bij Braamspunt en Galibi, zegt de voorlichting van LVV, via het Nationaal Informatie Instituut.
Advertenties