Wettelijke Ter Inzage Legging kiezerslijsten verloopt vlot
03 Mar 2020, 12:34
foto
Een Biza-ambtenaar in gesprek met enkele scholieren. (Foto: Biza/NII)


Ongeveer 31.000 personen hebben tot nu toe hun persoonsgegevens gecontroleerd bij de Wettelijke Ter Inzage Legging (TIL) van de kiezerslijsten. Michaël Kromodimedjo, voorzitter van de Werkgroep Kiezerslijsten, hoopt dat voor afsluiting van de TIL, meer dan 30% van de stemgerechtigden zijn gegevens zal hebben gecontroleerd. 

Tot en met 14 maart kunnen alle stemgerechtigden nagaan of zij op de kiezerslijst voorkomen en of hun persoonsgegevens juist zijn. De TIL van de kiezerslijsten is al twee weken in volle gang. Uit voorlopige data die de Werkgroep Kiezerslijsten heeft, blijkt dat ongeveer 31.000 hun gegevens hebben gecontroleerd.  Uit dit aantal hebben ongeveer 11.000 personen, niet aangegeven of hun persoonsgegevens correct of incorrect zijn.

Volgens Kromodimedjo verloopt de TIL vlot. “Er zijn tot dusver geen noemenswaardige probleemgevallen binnengekomen en we zitten nu onder de vijfhonderd verzoekschriften. Het overgrote deel van de verzoekschriften gaat over adres- of huisnummerwijzigingen.”   De verzoekschriften moeten binnen vijf dagen vanaf de dag der opmaak met het besluit van de minister vervat in een beschikking teruggestuurd worden naar de burger.

Kromodimedjo verwacht wel dat tot 14 maart nog meer verzoekschriften binnen zullen komen. Volgens hem wordt nu wel flink gebruik gemaakt van de gelegenheid om verhuizingen in orde te maken. Hij hoopt dat bij deze TIL, de 30% wordt overschreden. Bij elk verkiezingsjaar hebben steeds weer 30% van de kiesgerechtigden hun persoonsgegevens gecontroleerd tijdens de ter inzagelegging van de kiezerslijsten. 

Na afloop van de TIL zal een week of twee in acht worden genomen voor de administratieve afhandeling van de verschillende mutaties vanuit de verschillende bureaus. Ook dient er rekening te worden gehouden met eventuele hoger beroepsgevallen, indien de minister negatief heeft geantwoord op een verzoek. Hierna zal samen met de werkgroep Legger nagegaan worden of er nog verschuivingen gaan komen bij het aantal kiezers per stembureau. Als dat is afgerond zal de werkgroep oproepingskaarten overgaan tot het uitprinten van de oproepingskaarten, legt de voorlichting van Binnenlandse Zaken (Biza) uit.
  
De TIL is open voor personen die tot en met 25 mei achttien jaar worden of ouder zijn, de Surinaamse nationaliteit bezitten en staan ingeschreven op een Bureau voor Burgerzaken (BvB) in Suriname.
Advertenties