Veroordeling in duikbootzaak; één vrijspraak
03 Mar 2020, 02:51
foto


Rechter Maureen Dayala heeft op de rechtszitting maandag de verdachten in de semi-duikbootzaak veroordeeld. Het gaat om Jimenez P., Gonzales C., Luis R., Alonso V., Sanchez P., Albida B., Margarita B. en Mirabal G. Het vermoeden bestond dat de duikboot gebruikt zou worden voor het transporteren van drugs. De verdachten worden het voorbereiden van een drugstransport en deelname aan een criminele organisatie verweten. Mirabal G. werd vrijgesproken van de algehele tenlastelegging, omdat de magistraat niet tot wettig en overtuigend bewijs kwam. De overige verdachten werden allen veroordeeld. 

Gonzales C., Luis R. en  Jimenez P. hoorden elk een celstraf van vier jaar tegen zich vellen, een geldboete van SRD. 60.000 subsidiair een hechtenis van drie maanden. Albida B. en Sanchez P., kregen elk een celstraf van drie jaar en  een geldboete van SRD 40.000 subsidiair twee maanden hechtenis. Margarita B. werd veroordeeld tot een celstraf van 24 maanden waarvan elf voorwaardelijk onder aftrek van de tijd in voorarrest doorgebracht, een geldboete van SRD 30.000 of een hechtenis van twee maanden. 

Officier van justitie, Shanta Mahadew, had tegen Gonzales C., Jiminez P., Luis R, Sanchez P. en Albida B. acht jaar cel geëist, een boete van SRD 60.000 of een vervangende hechtenis van drie maanden. Tegen Alonso V., Margarita B. en Mirabal G. was er een celstraf geëist van vijftien maanden waarvan twee voorwaardelijk onder aftrek van de tijd in voorarrest doorgebracht met een proeftijd van drie jaar en een boete van SRD 30.000 subsidiair twee maanden hechtenis. 

Raadsman Irvin Kanhai voerde toen aan dat de verdachten geen gebruik hebben kunnen maken van het recht op contra- expertise. Hij vroeg om het Openbaar Ministerie (OM) niet ontvankelijk te willen verklaren. De advocaat voerde aan dat de deskundige van het OM verklaard had dat het vaartuig reeds voor 95% af was en dat het vaarwaardig was, hoewel de propellers nog niet bevestigd waren. Bij het trekken van de boot gingen de beugels kapot en de boot zonk. Kanhai heeft zijn twijfels over de vaarwaardigheid van de boot. Hij vindt dat de boot niet zeewaardig was. Kanhai vond dat het OM ernstige nalatigheid en slordigheid verweten kan worden. 

De semi-duikboot is onttrokken aan het verkeer. Twee graafmachines, een vrachtwagen, een vissersvaartuig, diesel en kerosine en andere goederen zijn verbeurd verklaard. 

Advertenties

Saturday 20 April
Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April