Reactie op: Staatsolie staat ook open voor STREI!
03 Mar 2020, 10:40
foto


STREI heeft onlangs in een artikel haar bezorgdheid geuit over de financiële bedrijfsvoering van Staatsolie. De leiding van Staatsolie heeft in een reactie hierop aangegeven het te betreuren dat het bedrijf niet is benaderd voor informatie. STREI! heeft de website onderzocht en vervolgens 2 dagen lang naar Staatsolie gebeld om verbonden te worden met de Risk- en of Portfolio managementafdeling. We zijn 6 keer met verschillende afdelingen doorverbonden, waarop vervolgens de afdeling Finance bevestigde dat Staatsolie niet over een dergelijke afdeling beschikt. Wat hierbij opviel is de onbereikbaarheid van het hoger management van het bedrijf, niemand was beschikbaar om onze vragen te beantwoorden. De verbinding is zelfs meerdere keren abrupt verbroken tijdens ons onderzoek.

Ons constructief geschreven artikel was niet bedoeld om Staatsolie negatief te bespreken. Daar kan iedereen die dit artikel leest getuige van zijn. Wij maken ons echter wel zorgen om de toekomst van Staatsolie. Het bedrijf heeft zijn sporen verdiend in onze samenleving en ondanks de grote overheidsbemoeienis en de geruchten die zich rond een eventuele Chinese overname de ronde doen, hebben we nog geloof in Staatsolie. STREI! heeft echter de deskundigheid in huis om vragen over de financiële risico’s die Staatsolie dagelijks loopt te kunnen stellen. Het volk heeft als aandeelhouder het recht om te weten of Staatsolie haar financiële risico’s wel of niet afdekt en zodoende het algemeen belang beschermt. Daar hoeven geen gesprekken in achterkamertjes voor gevoerd te worden. Als Staatsolie pretendeert transparant te zijn, dan mag iedereen weten of de financiële risico’s wel of niet worden afgedekt, en op welke manier.

In het antwoord van Staatsolie missen wij ook een concreet antwoord of binnen het bedrijf de diverse financiële risico’s waaraan het is blootgesteld, wel of niet in behandeling heeft. Wollig taalgebruik over een Enterprise Wide Risk Management systeem en dat er in de prospectus een hoofdstuk aan risicomanagement is gewijd, zegt niets over het afdekken van de financiële risico’s waar Staatsolie elke dag mee geconfronteerd wordt. We mogen er van uitgaan dat het bedrijf de diverse operationele bedrijfsrisico’s op orde heeft. Staatsolie is nu echter van plan om publieksgeld op te halen. Dus is het op dit moment voor STREI! een valide vraag of de financiële risico’s die Staatsolie dagelijks op de internationale markt loopt wel zorgvuldig zijn afgewogen. 

Als er publiek geld wordt ingezet voor de aflossing van een obligatie en de investering in een goudmijn, dan heeft het publiek recht op antwoorden op vragen als: 
Worden de miljoenen USD en EUR Valutaposities afgedekt tegen onverwachte prijsschommelingen?
Wordt de toekomstige prijs van de huidige olievoorraden afgedekt met futures? (Future is een overeenkomst om een onderliggende waarde te verhandelen tegen een prijs die nu is overeengekomen). 
Wordt er gebruikt gemaakt van futures om de gevaren op de buitengewoon grillige goudmarkt af te dekken?
Wordt het renterisico van de obligaties waar het volk in belegd, afgedekt?
Zoals in ons artikel aangegeven is het geen schande als Staatsolie nog geen Risico- en/of Portfolio managementafdeling heeft. Het kost veel geld om deze deskundigen in huis te hebben en wij van STREI! gaven Staatsolie daarom ook als tip mee, om een deel van het geld dat wordt opgehaald ook aan te wenden voor het versterken van de organisatie. Als Staatsolie gebruik wil maken van de expertise die STREI! in huis heeft, dan kan er altijd een beroep op ons worden gedaan om een dergelijke afdeling op te zetten. Uiteindelijk hebben wij allemaal baat bij de continuïteit en de voorspoed van Staatsolie.

We willen echter benadrukken dat als Staatsolie aangeeft te allen tijde transparant te willen zijn, de communicatie met het volk via de media moet geschieden, en niet in achterkamertjes met verschillende politieke partijen. We hopen concrete antwoorden van u te mogen ontvangen op de gestelde vragen en wij stellen onze expertise graag beschikbaar als Staatsolie advies nodig heeft om de organisatie verder te versterken.

Peter M. Wolff              
STREI!
Advertenties

Saturday 20 April
Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April