Caricom bereikt regionaal coronavirus-protocol
02 Mar 2020, 14:33
foto
Caricom-voorzitter premier Mia Mottley van Barbados had een spoedvergadering bijeengeroepen om de uitbraak van het coronavirus te bespreken. (Foto: Caricom Secretariaat)


Caricom-regeringsleiders en ministers van Volksgezondheid hebben zondag tijdens de 8e speciale spoedbijeenkomst op Barbados overeenstemming bereikt over een regionaal protocol tot vaststelling van minimumnormen voor de behandeling van het coronavirus dat de ziekte Covid-19 veroorzaakt. Het protocol is van cruciaal belang om paniek en angst in de regio te voorkomen, zegt het Caricom Secretariaat in een verklaring.

Aandachtspunt op de speciale bijeenkomst was de capaciteit om een uitbraak te beheren. De vergadering kwam overeen om een uitgebreid bureau van regeringsleiders op te richten om de besprekingen met de reis- en toerismesector, regionale financiële instellingen, internationale financiële instellingen en de particuliere sector voort te zetten over het verzamelen van middelen om de weerbaarheid van de regio bij een eventuele uitbraak te vergroten. Tegen die achtergrond heeft de vergadering het Caribbean Public Health Agency (Carpha) en de Pan American Health Organization (Paho) gevraagd om te helpen door een gap-analyse van de capaciteiten van de lidstaten uit te voeren.

Het protocol, opgesteld door Carpha na twee spoedvergaderingen van de Caricom-ministers van Volksgezondheid vorige week, stelt individuele staten in staat om aanvullende maatregelen te nemen als zij dit vereisen. Caricom-voorzitter premier Mia Mottley van Barbados benadrukte dat de leiders bereid waren te allen tijde de "vitale nationale en regionale belangen van de regio te beschermen. We moeten samen actie ondernemen om dit te doorstaan," zei ze verwijzend naar de reactie van de gemeenschap op het virus.

Het protocol definieert de rollen en verantwoordelijkheden van alle partijen en wil ervoor zorgen dat er effectieve communicatie is tussen Caricom-regeringen en de cruiselijnindustrie over beslissingen, zodat er overeenstemming bestaat. Het bestaande regionale responsmechanisme, gecoördineerd door CDEMA (Caribbean Disaster Emergency Management Agency), is al alert en voert een actief scenarioplanning uit samen met Carpha, Paho, Impacs (Caricom Implementation Agency for Crime and Security) en de rampenbestrijdingsinstanties en de hoofdverantwoordelijken voor de gezondheidssector van de lidstaten.

CDEMA zou ook richtsnoeren verstrekken en beste praktijken delen met de lidstaten bij hun aanpak van het beheer van een uitbraak. Een ontwerp-kaderdocument is al gedeeld met regionale partners en alle deelnemende staten van CDEMA en zal hierop worden voortgebouwd.

De lidstaten hebben benadrukt dat het belangrijk is dat de burgerij in de naties goed is geïnformeerd over maatregelen die zij kunnen nemen om zichzelf te beschermen. En dat gezamenlijk de landen van de regio een holistische aanpak hebben en nagaan hoe de regionale capaciteit te verhogen. Suriname is één van de acht landen waar er kan worden getest op  Covid-19.

De bijeenkomst werd bijgewoond door de Paho, het Carpha, CDEMA, Impacs en vertegenwoordigers van de leiding van de cruiseschip-industrie en hun representatieve instanties, de Florida Caribbean Cruise Associate en de Cruise Lines International Association.

Minister Antoine Elias van Volksgezondheid heeft president Desiré Delano Bouterse vertegenwoordigd op deze Caribische top, terwijl minister Yldiz Pollack-Beighle van Buitenlandse Zaken de vergadering virtueel heeft bijgewoond.
Advertenties