Guyana: Besteding olie-inkomsten centraal bij verkiezingen
02 Mar 2020, 10:25
foto
President David Granger en de First Lady hebben hun stem vanmorgen uitgebracht in Pearl, East Bank Demerara.


In buurland Guyana gaan kiezers vandaag naar de stembus tijdens een algemene verkiezing te midden van de hoop dat de ontdekking van enorme nieuwe oliereserves het land, één van de armste van de regio, zou kunnen transformeren. Een nieuwe 65 leden tellende nationale vergadering wordt gekozen voor een periode van vijf jaar en de leider van de grootste coalitie of partij wordt president van het land.

Zittende president David Granger staat tegenover rivaal Irfaan Ali voor de hoogste post. De economie zal naar verwachting 85,6% groeien in 2020, tegen 4,4% in 2019. De verkiezingscampagne werd gedomineerd door plannen voor het gebruik van de meevaller van olievondsten die Guyana in de top 10 van olieproducenten ter wereld zouden kunnen plaatsen. De productie in de offshore olievelden - met naar schatting minstens acht miljard vaten - begon vorig jaar.

Analisten vragen zich af of het land in staat zal zijn de nieuwe rijkdommen te gebruiken om de broodnodige ontwikkeling op gang te brengen, waarbij de zogenaamde "olievloek" van economisch wanbeheer en corruptie in andere olierijke landen met zwakke instellingen wordt vermeden. De regering zei dat het dit jaar tot US$ 300 miljoen aan olie-inkomsten verwachtte, een enorm cijfer voor de 780.000 inwoners.

Belangrijkste kandidaten
De huidige president, David Granger, van de People's National Congress - Reform (PNCR) kwam in 2015 aan de macht en beëindigde daarmee een 23 jarige heerschappij door de People's Progressive Party.  De politiek is grotendeels langs etnische lijnen verdeeld, waarbij de Afro-Guyanese gemeenschap voornamelijk president Granger steunt en de Indo-Guyanese gemeenschap - de afstammelingen van Indiase contractarbeiders - People's Progressive Party aanhangt.

David Granger is een gepensioneerde leger-generaal. (Getty Images)

Granger beloofde corruptie, nepotisme en verspilling van middelen aan te pakken, maar werd gehinderd door de smalle parlementaire meerderheid van zijn coalitie. In 2018 verloor hij motie van wantrouwen, wat betekende dat nieuwe verkiezingen binnen 90 dagen moesten worden gehouden. In februari 2019 zei de Kiescommissie dat het niet in staat was om in maart van dat jaar verkiezingen te organiseren en daarom wordt de stemming nu pas gehouden.

De coalitie van Granger zegt dat, indien verkozen, een deel van de olierijkdom rechtstreeks aan de burgers zal worden verdeeld door geldoverboekingen "voor de aankoop van essentiële artikelen". Het heeft ook "voorwaardelijke geldoverboekingen" voor onder andere alleenstaande ouders, openbaar vervoer en ouderenzorg beloofd.

Granger staat tegenover Irfaan Ali van de People's Progressive Party. De 39-jarige voormalige minister van Woningbouw is al 14 jaar lid van de Nationale Assemblee. Zijn partij heeft in het verleden kritiek geuit op de deal die president Granger heeft gesloten met het Amerikaanse oliebedrijf Exxon Mobil, het belangrijkste buitenlandse bedrijf dat de velden voor de kust van Guyana verkent. De People's Progressive Party noemde het 'te genereus' voor Exxon. Het heeft toegezegd "de olie- en gasbedrijven onmiddellijk te betrekken bij een betere contractadministratie/heronderhandeling" als het wordt gekozen.


Irfaan Ali is al 14 jaar lid van De Nationale Assemblee. (Foto: Reuters)

Maar in de afgelopen weken sloeg Ali een meer verzoenende toon aan en prees hij Exxon voor zijn "baanbrekende investering" in Guyana. Zijn partij heeft "gerichte geldoverboekingen" gericht op ouderen, kinderen en armen ondersteund, en het gebruik van inkomsten om de gezondheidszorg te verbeteren, belastingen te verlagen en te sparen voor toekomstige generaties, volgens Reuters.
Advertenties