Uruguay heeft eerste conservatieve regering in 15 jaar
01 Mar 2020, 21:32
foto
Luis Lacalle Pou is vandaag beëdigd als de nieuwe president van Uruguay. (Foto: AFP)


Na 15 jaar links leiderschap onder de coalitie van het Broad Front, heeft Uruguay nu een conservatieve regering. Luis Lacalle Pou van de centrumrechtse Nationale Partij is vandaag, zondag, ingehuldigd na het winnen van een tweede stemmingsronde in november tegen Daniel Martinez van het Broad Front met ongeveer 37.000 stemmen.

Terwijl het Broad Front één van de langste economische groeicycli in de geschiedenis van het land voorzat, stagneerde de groei in de afgelopen jaren. De trage economie, gecombineerd met de hoge kosten voor levensonderhoud en een toenemend aantal moorden, droegen bij aan de ommezwaai van de Uruguayanen, zeggen analisten.

Het aantal moorden steeg met 46 procent in 2018. Terwijl het officiële cijfer van 11,8 procent per 100.000 relatief laag was in vergelijking met andere landen in de regio, "voor Uruguayaanse normen, is het hoog en veel kiezers geloofden dat hardere maatregelen nodig zijn om de verspreiding van bende en drugsgerelateerde misdaden te stoppen", aldus politiek analist Oscar Bottinelli.

Uruguay is ook één van de duurste landen in Latijns-Amerika geworden om te wonen. "Uruguayanen betalen 30 procent meer voor een liter benzine, dan Argentijnen, Brazilianen en Chilenen," zei econoom Ignacio Munyo.

Pou, een 46-jarige advocaat en zoon van voormalig president Luis Alberto Lacalle (1990-1995), heeft de steun van vijf centrumrechtse partijen, waaronder zijn Nationale Partij, evenals een meerderheid in het Congres. Zijn coalitie wil de overheidsuitgaven verminderen en de energiesector liberaliseren om het begrotingstekort van het land aan te pakken.

Vorig jaar steeg het tekort tot 4,8 procent van het bruto binnenlands product, waarmee het het hoogste tekort in 30 jaar was. "Pou is van plan de meeste veranderingen aan te brengen tijdens zijn eerste jaar als president en heeft ze allemaal opgenomen in een wetsvoorstel van 400 artikelen," zei politiek analist Daniel Chasquetti. Maar zijn voorstellen, zonder de vakbonden, Uruguayanen uit de middenklasse en de oppositie tegen de haren te strijken, kunnen een zware strijd blijken te zijn. "Uruguayanen zijn erg verdeeld", zei Ximena Abitante, een leraar in Montevideo. "Bijna de helft van het land steunt nog steeds het Broad Front", zei hij tegen Al Jazeera.

'Vredige haven'
Uruguay, gelegen tussen Argentinië en Brazilië, staat bekend als het 'Zwitserland van Zuid-Amerika' - deels vanwege de regels voor bankgeheim, die onlangs door het Congres zijn geschrapt, maar vooral vanwege de stabiliteit. Uruguay was één van de enige Zuid-Amerikaanse landen die vorig jaar geen sociale onrust ervoer.

"Dat is ons grootste en misschien wel meest waardevolle bezit - wat een klein agrarisch land als het onze aantrekkelijk maakt," vertelde Munyo aan Al Jazeera. De afgelopen jaren heeft de regio een aantal politieke verschuivingen meegemaakt, waaronder Mexico, Argentinië en Brazilië. "Uruguayanen stemden voor Pou omdat ze verandering wilden, maar verwachten niets radicaals - dit is een land met een lage tolerantie voor extremisten", zegt Bottinelli.

Toen de extreemrechtse president van Brazilië, Jair Bolsonaro, tijdens de campagne openlijk zijn voorkeur voor Pou uitsprak en zei dat hij hoopte dat iemand "dichterbij" zijn team de presidentiële verkiezingen van Uruguay zou winnen, probeerde Pou afstand te nemen van de Braziliaanse leider. Hij leek aan de kant van het heersende Broad Front te staan ​​door vraagtekens te zetten bij de inmenging van Brazilië in de Uruguayaanse politiek. "Ik denk niet dat het een goed idee is voor heersers om te beïnvloeden wat er in een ander land gebeurt," zei Pou destijds.

Onderdeel van het plan van Pou om geld in de economie van Uruguay te injecteren, is het versoepelen van de regelgeving om tienduizenden rijke en gekwalificeerde immigranten aan te trekken - meestal uit de regio. Met bijna 3,5 miljoen inwoners heeft Uruguay één van de kleinste bevolkingen in Zuid-Amerika - nauwelijks een aantrekkelijke markt, vergeleken met de 200 miljoen consumenten in Brazilië of de 44 miljoen in Argentinië.

"We zijn al uitgekozen als een vredig toevluchtsoord - het idee is om het voortouw te nemen van landen, zoals Portugal, en het aantrekkelijker te maken voor diegenen die op zoek zijn naar een betere kwaliteit van leven," zei German Cardoso, de nieuw beëdigde minister van Toerisme.

Uruguay heeft gratis gezondheidszorg en onderwijs, en staat bekend om zijn progressieve wetten op abortus en het homohuwelijk. In 2013 was het de eerste ter wereld die de productie en distributie van cannabis legaliseerde.

"Maar even belangrijk is het feit dat we de mensenrechten verdedigen, privébezit waarderen en onze instellingen en contracten respecteren - ongeacht de manier waarop de overheid verandert", zei Cardoso tegen Al Jazeera.
Advertenties

Wednesday 24 April
Tuesday 23 April
Monday 22 April