Waarborgsom deelname verkiezingen SRD 96.250
02 Mar 2020, 00:01
foto


Politieke partijen die willen deelnemen aan verkiezingen, moeten SRD 96.250 betalen aan waarborgsom. Dit heeft de regering bekendgemaakt in het Staatsblad van 27 februari. De waarborgsom is 1% van het aantal kiesgerechtigden. Het aantal kiesgerechtigden voor de verkiezingen van 25 mei is vastgesteld op 385.000. 

De hoogte van de waarborgsom wordt berekend volgens de formule 1% van het aantal kiesgerechtigden vermenigvuldigd met SRD 25.1% van 385000 x SRD 25 is SRD 96.250. Uiteraard zal bij elke verkiezing, dit artikel geëvalueerd moeten worden, en indien nodig gewijzigd worden, staat in de memorie van toelichting. Dit, aangezien het aantal kiesgerechtigden bij elke verkiezing kan verschillen. 

Ter uitvoering van artikel 31 lid 5 van de Kiesregeling is een Staatsbesluit gepubliceerd op 13 februari 2020. De waarborgsom moet op een rekening bij de Centrale Bank van Suriname ten name van het ministerie van Binnenlandse Zaken worden gestort. Dit is uitsluitend bestemd voor de storting en restitutie van de waarborgsom. Bij de registratie van een politieke organisatie bij het Centraal Hoofdstembureau moet een kopie van het stortingsbewijs overgelegd worden. De registratie vindt plaats van 16 tot en met 21 maart. 

Restitutie van de gestorte waarborgsom geschiedt binnen dertig dagen: 
- nadat de uitslag van de verkiezingen bindend is verklaard door het Onafhankelijk Kiesbureau, en 
- als de politieke organisatie ten minste één zetel in één van de volksvertegenwoordigende organen heeft behaald of het totaal aantal behaalde stemmen op kandidaten voor De Nationale Assemblee gelijk is of meer bedraagt dan 1% van het totaal aantal kiesgerechtigden. 
 
Advertenties

Wednesday 24 April
Tuesday 23 April
Monday 22 April