Deelnemers vergadering Zorgraad boos op SZF en overheid
01 Mar 2020, 00:58
foto
De paneldiscussie tijdens de openbare vergadering van de Nationale Zorgraad is zaterdag gehouden onder leiding van Ruben del Prado. (Foto: René Gompers)


Haast elke deelnemer aan de openbare vergadering van de Nationale Zorgraad, is boos op het Staatsziekenfonds (SZF) en de overheid. Zij zijn de grote boosdoeners van de ‘chaos die in de zorg is ontstaan’ wordt erop verschillende manieren aangegeven. Ook wordt gesteld dat op enkele kanttekeningen na, er niets mis is met de huidige Zorgwet “maar men wil een nieuwe maken.”  Het niet naleven van de huidige Zorgwet en het terzijde leggen van adviezen van de Zorgraad en andere organisaties, hebben mede ervoor gezorgd dat er nu een chaos is ontstaan, wordt er geconcludeerd. 

De 11e vergadering van de Zorgraad is zaterdag in het Lalla Rookh-gebouw gehouden. Vertegenwoordigers uit de verschillende takken van de zorgsector zoals de overheid, verzekeraars, artsen, specialisten, de vakbeweging gepensioneerden en consumenten hebben deelgenomen aan de vergadering en paneldiscussie. Er is discussie gevoerd aan de hand van de stellingen: verplichte ziektekostenverzekering moet, transparantie gezondheidszorg moet, kwaliteit-normbewaking en handhaving regelgeving gezondheidszorg moet en artsen in loondienst moet. 

Iedereen is het erover eens dat verplicht ziektekostenverzekering, transparantie van de gezondheidszorg, normbewaking en handhaving van de regelgeving “moet!”. Over artsen in loondienst is men niet zo enthousiast. Hoewel het minder rompslomp met zich meebrengt is het niet ideaal in de huidige omstandigheden. Al helemaal niet met een SZF en overheid die bar slecht zijn met betalingen wordt er aangegeven. Een groot heikelpunt is dat SZF niet transparant is, “de stichting met eigen regels mag doen wat ze wil” met toestemming van de overheid. 

“Het SZF wordt altijd veel genoemd in dit soort vergaderingen,” merkt Ashween Achaibersing van de Zorgraad tegenover journalisten op.  “80 procent van de verzekerden is ondergebracht bij het SZF. Dat betekent dat alles wat het SZF doet een hele grote impact heeft op zorgland Suriname. We zien ook dat de Basiszorgwet in de uitvoering een beetje aan de kant geschoven wordt en dat er andere dingen spelen,” haalt hij aan. “SZF doet bepaalde handelingen waar mensen blij mee zijn, minder blij mee zijn en sommige helemaal niet blij mee zijn. Je ziet ook dat vanuit het medisch veld, de patiënten en anderen die gebruik maken van de zorg,  er veel meer opstand komt. Dat het er zo aan toe moet gaan is jammer. Heel jammer.” 

Men vraagt zich af hoe het mogelijk is dat het fonds zijn betaalverplichtingen niet nakomt, en met welk geld er zo rigoureus wordt geïnvesteerd in “het beconcurreren van de eigen zorgsector”. Er wordt ook aangehaald dat Bazokaarten bij de vleet worden uitgedeeld zonder de mensen uit te leggen dat het beperkt is en dus niet alle medicijnen en diensten dekt. Ondertussen loert bij ziekenhuizen het gevaar dat de voorraad verbruiksmiddelen opraakt en sommige diensten voorlopig niet geleverd kunnen worden. De oorzaak; achterstallige betalingen van SZF aan de ziekenhuizen. Dat er chaos heerst kan niet ontkend worden, stelt de Zorgraad.  
“Het wordt erger,” zegt Achaibersing. “Er is verbetering nodig, dat is ook de algemene conclusie van de vergadering. De kwaliteit, de toegankelijkheid en sowieso de transparantie laten te wensen over. Er moet nu echt iets gaan veranderen.” 

René Gompers
Advertenties

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April
Tuesday 16 April