VS meldt eerste corona-dode
01 Mar 2020, 02:40
foto
Een medisch team bereidt zich voor om iemand te gaan bezoeken die is blootgesteld aan het coronavirus in Seattle, VS. (Foto: Reuters)


In de Verenigde Staten (VS) is de eerste dode als gevolg van het coronavirus gevallen. President Donald Trump zei dat de patiënt in de vijftig was en een 'medisch risicovolle' vrouw was. Zij is in de noordwestelijke staat Washington overleden. Trump zei dat meer gevallen "waarschijnlijk" waren, maar dat de VS op elke omstandigheid was voorbereid.

Ambtenaren zeiden dat ze reisbeperkingen op Iran hebben uitgebreid. Tegelijkertijd spoorden ze Amerikanen aan om zwaar getroffen delen van Italië en Zuid-Korea te vermijden.

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie zijn wereldwijd meer dan 85.000 gevallen van coronavirus gemeld en bijna 3.000 doden. Het overgrote deel van de infecties en sterfgevallen bevindt zich in China, waar het virus eind vorig jaar opkwam.Tijdens een persconferentie op zaterdag bevestigde Trump eerdere berichten dat een persoon in de deelstaat Washington was overleden aan het coronavirus. Gezondheidsfunctionarissen  hebben de vrouw niet geïdentificeerd, maar zeiden dat de dodelijke afloop plaatsvond in King County van de deelstaat. Ze zeiden dat de vrouw niet naar risicovolle gebieden was gereisd.

De overleden vrouw is één van de twee patiënten waarvan bevestigd is dat ze de ziekte hebben in een ziekenhuis in de omgeving van Seattle, zegt Peter Bowes, correspondent van de BBC in Los Angeles. Van de andere 22 gevallen in het land zei Trump dat vier mensen "erg ziek" waren van het virus.

De gouverneur van de deelstaat Washington, Jay Inslee, heeft de noodtoestand uitgeroepen als reactie op nieuwe gevallen in de staat. Het komt nadat ambtenaren aan de westkust van de VS drie onverklaarbare gevallen van coronavirus hebben gemeld - in Californië, Oregon en Washington - wat de bezorgdheid heeft vergroot dat het virus zich binnen de gemeenschap zou kunnen verspreiden. Een Amerikaanse burger stierf eerder in de Chinese stad Wuhan, waar het virus voor het eerst verscheen.

Hoewel hij erkende dat er meer gevallen werden verwacht, probeerde Trump ook de angst voor de uitbraak weg te nemen. "Sinds de vroege stadia van de buitenlandse uitbraak heeft mijn administratie de meest agressieve actie in de moderne geschiedenis ondernomen om de verspreiding van deze ziekte het hoofd te bieden," zei hij. "Ons land is voorbereid op elke omstandigheid. Er is geen reden om in paniek te raken." Hij zei dat gezonde individuen "volledig moeten kunnen herstellen".

Vicepresident Mike Pence kondigde aan dat een bestaand verbod op reizen vanuit Iran was uitgebreid met elke vreemdeling die het land de afgelopen 14 dagen heeft bezocht. Iran heeft de meeste coronavirussterfgevallen buiten China gemeld.

Amerikanen werden ook aangespoord om geen zwaar getroffen gebieden in mondiale hotspots Italië en Zuid-Korea te bezoeken. Pence zei dat de VS samenwerkte met lokale functionarissen om de screening van reizigers die vanuit die landen de VS binnenkomen te coördineren.

Frankrijk
Frankrijk kondigde eerder aan dat het alle indoor-bijeenkomsten van meer dan 5.000 mensen had verboden, als onderdeel van de inspanningen om de uitbraak van het coronavirus in het land te beheersen. Maatregelen aangekondigd na een spoedvergadering van het kabinet omvatten ook de annulering van de halve marathon van Parijs die vandaag, zondag, zou worden gehouden.

In het zwaarst getroffen gebied, ten noorden van Parijs, zijn alle openbare bijeenkomsten verboden. Het totale aantal gevallen van het nieuwe coronavirus in Frankrijk is zaterdag gestegen tot 100. Twee patiënten zijn gestorven. "Ons doel in dit stadium is de verspreiding te beperken," zei minister van Volksgezondheid, Olivier Véran, na de kabinetsvergadering van zaterdag. Eén van de evenementen die te maken hebben met het verbod op grote overdekte bijeenkomsten is de jaarlijkse landbouwbeurs in Parijs. De laatste dag, die was gepland voor vandaag, is geannuleerd. De regering heeft inwoners van de zwaarst getroffen gebieden aangespoord om "niet-essentiële reizen" te vermijden en "indien mogelijk vanuit huis te werken".
Advertenties