Agrofest 2020: Parmessar pleit voor wegmaken barrières
29 Feb 2020, 14:22
foto


Minister Rabin Parmessar van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) zegt dat de barrières moeten worden verwijderd om verplaatsing van voedselproducten door de hele regio te vergemakkelijken. De bewindsman was de gastspreker tijdens de openingsceremonie van Agrofest 2020, de toonaangevende landbouwtentoonstelling van Barbados die dit weekend wordt gehouden.

"Onze regio is een netto voedsel importerende regio met een geschatte US$ 4,5 miljard jaarlijkse importfactuur. De voedselimport komt uit extra regionale bronnen, terwijl we landen -zoals het mijne - Suriname hebben die kunnen bijdragen aan de voedselbehoeften van de regio tegen concurrerende prijzen." Parmessar hield zijn gehoor voor: "Al tientallen jaren kloppen wij aan de deuren van de Caricom en individuele landen om de handel te vergemakkelijken door bilaterale samenwerking."

De LVV-bewindsman zei dat de regering van Suriname de nodige stappen heeft genomen om nauwere samenwerking binnen de Caribische gemeenschap te initiëren en te richting te geven aan bilaterale samenwerking op verschillende gebieden waaronder landbouw en veeteelt, visserij, handel, transport en toerisme met meerdere bestemmingen. Suriname en Barbados hebben in november 2018 de bilaterale betrekkingen verstevigd toen ze het Brokopondo Programma voor Samenwerking ondertekenden.

"In onze inspanningen om onze dromen waar te maken, hebben we als natie een vriend gevonden in Barbados, vertegenwoordigd door premier Mia Mottley als de pioniers om het Caricom-concept van een interne markt en economie vorm te geven," complimenteerde Parmessar de Barbadiaanse premier. Hij merkte op dat wetenschappelijke instituten in Suriname overeengekomen zijn om hulp te verlenen aan Barbados op het gebied van weefselkweek, vistesten en inkoop van verschillende culturen van fruitboomkwekerijen. Er zijn volgens Parmessar ook een aantal goederen is geïdentificeerd dat kan leiden tot mogelijke handel tussen twee landen.

"De kern van de agrarische component is het gebruik van gronden in Suriname door Barbadiaanse ondernemers op het gebied van gewasproductie, veeteelt en visteelt. " De regering van Suriname heeft ermee ingestemd grond beschikbaar te stellen voor Barbadiaanse ondernemers. "Het is de bedoeling dat de regering van Barbados zich sterk inzet voor de ontwikkeling van een waardeketen rond de black belly schapen van Barbados. De realisatie van dit doel werd gehinderd door de geografische beperkingen van het eiland, daarom wordt voorgesteld dat een groot aantal schapen naar Suriname zal worden gestuurd waar we uitgebreide weilanden, water en grote hoeveelheden bijproducten van rijst hebben."

Parmessar zei ook dat een proefzending eendenvlees uit Suriname naar Barbados was gestuurd. Er zijn ook Surinaamse landbouwers die deelnemen aan Agrofest die morgen eindigt. Minister Parmessar heeft vandaag een boom geplant in de National Botanical Gardens op Barbados. Hij heeft ook een rondreis gehad met landbouwfunctionarissen van het eiland in de Schotland district en Greenland Livestock Research Station. Parmessar arriveerde op donderdag in Barbados, waar hij gisteren een inleiding heeft gehouden bij de opening van Agrofest 2020.
Advertenties

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April