VS en Taliban tekenen deal om oorlog te beëindigen
29 Feb 2020, 16:29
foto
Mullah Abdul Ghani Baradar, de leider van de delegatie van de Taliban, ondertekent een vredesakkoord met de Amerikaanse vertegenwoordiger Zalmay Khalilzad in Afghanistan tijdens een ceremonie in Doha, Qatar. Met de overeenkomst wordt gehoopt een conflict van 18 jaar te beëindigen in Afghanistan. (Foto: Reuters)


De Verenigde Staten (VS) en de Taliban hebben een overeenkomst getekend om na meer dan 18 jaar conflict de weg naar vrede in Afghanistan te effenen. De VS en de NAVO-bondgenoten zijn overeengekomen om al hun troepen binnen 14 maanden uit het land terug te trekken als de militanten de deal handhaven.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Mike Pompeo en Taliban-leiders woonden de ondertekeningsceremonie bij in Doha in Qatar. De gesprekken tussen de Afghaanse regering en de Taliban zullen volgen.

Krachtens de in Doha ondertekende overeenkomst kwamen de militanten ook overeen om Al-Qaida of enige andere extremistische groepering niet toe te staan ​​om te opereren in de gebieden die zij controleren.

De VS viel Afghanistan binnen na weken na de aanslagen in september 2001 in New York door de in Afghanistan gevestigde Al Qaida-groep. Meer dan 2.400 Amerikaanse troepen zijn gedood tijdens het conflict. Ongeveer 12.000 zijn nog steeds gestationeerd in het land. President Trump heeft beloofd een einde te maken aan het conflict.

De deal werd ondertekend door de speciale gezant van de VS, Zalmay Khalilzad en de Taliban-politieke leider, Mullah Abdul Ghani Baradar, met Pompeo als getuige. In een toespraak drong  Pompeo er bij de militante groep aan om "uw beloften na te komen om de banden met Al-Qaida te verbreken". Baradar zei dat hij hoopte dat Afghanistan nu uit vier decennia conflicten zou kunnen groeien. "Ik hoop dat met de terugtrekking van alle buitenlandse troepen uit Afghanistan de Afghaanse natie onder een islamitisch regime de verlichting zal ervaren en een nieuw welvarend leven begint," zei hij.

Ondertussen was de Amerikaanse minister van Defensie, Mark Esper, in de Afghaanse hoofdstad Kabul naast de Afghaanse president Ashraf Ghani - wiens regering niet deelnam aan de gesprekken tussen de VS en de Taliban. Esper zei: "Dit is een hoopvol moment, maar het is nog maar het begin. De weg voor ons zal niet gemakkelijk zijn. Tot stand brengen van duurzame vrede in Afghanistan vereist geduld en compromis tussen alle partijen." Hij zei dat de VS de Afghaanse regering zou blijven steunen.

Overeenkomst
Binnen de eerste 135 dagen van de deal zal de VS zijn strijdkrachten in Afghanistan terugbrengen tot 8.600, waarbij bondgenoten ook hun strijdkrachten naar evenredigheid terugtrekken. Met het besluit zou de Amerikaanse president Donald Trump kunnen laten zien dat hij troepen naar huis heeft gebracht voorafgaand aan de Amerikaanse presidentsverkiezingen in november.

De deal voorziet ook in een ruil voor gevangenen. Ongeveer 5.000 Taliban-gevangenen en 1.000 Afghaanse veiligheidstroepen zouden worden uitgewisseld tegen 10 maart, wanneer de besprekingen tussen de Taliban en de Afghaanse regering beginnen. De VS zal ook sancties tegen de Taliban opheffen en samenwerken met de VN om haar afzonderlijke sancties tegen de groep op te heffen.

Sinds 2011 zijn in Qatar talibanleiders gehuisvest die daarheen zijn verhuisd om de vrede in Afghanistan te bespreken. Het is een turbulent proces geweest. Een Taliban-kantoor werd in 2013 geopend en sloot hetzelfde jaar te midden van ruzies over vlaggen. Andere pogingen tot gesprekken liepen vast.

In december 2018 kondigden de militanten aan dat ze Amerikaanse functionarissen zouden ontmoeten om te proberen een "routekaart naar vrede" te vinden. Maar de harde islamitische groep bleef weigeren officiële gesprekken te voeren met de Afghaanse regering, die zij als Amerikaanse 'poppen' hebben afgedaan.

Na negen rondes VS-Taliban-gesprekken in Qatar, leken de twee partijen dicht bij een overeenkomst. De toponderhandelaar van Washington kondigde afgelopen september aan dat de VS binnen 20 weken 5.400 troepen uit Afghanistan zou terugtrekken als onderdeel van een "in principe" overeengekomen deal met militanten van de Taliban.

Dagen later zei Trump dat de gesprekken "dood" waren, nadat de groep een Amerikaanse soldaat had vermoord. Maar binnen enkele weken hervatten de twee partijen de discussies achter de schermen. Een week geleden stemde de Taliban in met een "vermindering van geweld" - hoewel Afghaanse functionarissen zeggen dat in die periode minstens 22 soldaten en 14 burgers zijn gedood bij Taliban-aanvallen.
Advertenties

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April