President: Precaire situatie US-dollar kwestie van tijd
29 Feb 2020, 06:38
foto
President Desi Bouterse tijdens een persconferentie in Nieuw Nickerie. Hij brengt een werkbezoek aan het rijstdistrict en voert ook diverse partijpolitieke gesprekken.


Op dit moment is er een precaire situatie wat de US-dollar betreft. Dit is een kwestie van tijd volgens president Desi Bouterse. Minister Gillmore Hoefdraad van Financiën is vandaag naar het buitenland voor het voeren van enkele gesprekken. "Het varkentje wordt gewassen", zei Bouterse op een persconferentie in Nickerie vrijdag. Op een vraag over het verstrekken van geld aan de cambio van Chotelal (City Cambio) antwoordt de president dat de Centrale Bank van Suriname (CBvS) aan meerdere cambio's en banken dollars heeft gegeven voor interventie. 

De president voerde aan dat indien er volgens het concept van Chotelal was gewerkt, was de kleine man tegemoet gekomen. "Dit is niet gebeurd", constateerde hij. Er zijn cambio's die goed meewerken, maar er zijn ook malafide cambio's die de zaak flessen. Ze denken niet aan het algemeen belang. Daarnaast is het ook zo volgens de president dat Chotelal ook veel rekeningen heeft betaald voor Financiën en de CBvS. Er moesten ondernemers en handelaren worden betaald. Die zaken worden volgens de president buiten beschouwing gelaten. Surinamers die hun bijdragen willen leveren, worden volgens hem negatief voor het daglicht gebracht. Chotelal geeft veel steun en is duidelijk heel anders dan Soppo tegen wie is opgetreden. 

Er is een goed gesprek tussen de cambiohouders en de governor van de CBvS geweest. Verder is er ook gesproken met de bankiers en het bedrijfsleven. Bouterse deelt mee dat gezamenlijk gekeken wordt naar een systeem om de koers beheersbaar te maken. Ook zal de Federal Reserve Bank (Fed) ervan overtuigd worden hoe de situatie is ontstaan, waardoor de geldstromen weer toenemen. Verwacht wordt dat de situatie in twee tot drie maanden weer onder controle zal zijn. 

Minister Hoefdraad zal in Venezuela gesprekken voeren voor levering van olie aan Suriname. Het gaat niet om de Petro Caribe deal. Oliemaatschappij Sol moet ongeveer US$ 40 miljoen ontvangen voor brandstofleveringen. Er is een traject hiervoor afgesproken. Indien het niet zou lukken, zou Roy Boedhoe Enterprises inspringen. De Staatsolie raffinaderij is in grote revisie. Nagegaan wordt hoe Venezuela ondersteuning kan geven in deze fase. De president verwacht niet dat er eens schaarste aan brandstof zal ontstaan. 

Advertenties

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April