Bouterse: Geen besluit genomen dat devaluatie komt
29 Feb 2020, 00:00
foto
President Desi Bouterse wordt op de persconferentie bijgestaan door districtscommissaris van Nickerie, Nisha Kurban-Baboe en Assembleelid Rachied Doekhie.


President Desi Bouterse heeft in Nickerie op een persconferentie vrijdag gezegd dat er over devaluatie een discussie is geweest. "We zijn doende om technisch te kijken hoe dat allemaal z'n beslag zal vinden. Tot nu toe is nog niet besloten dat er een devaluatie komt," zegt de president. Hij merkt op dat er enorm veel lucht is gepompt in de koers. Het vraagstuk van de koers wil hij overlaten aan de governor van de Centrale Bank van Suriname. 

Minister Gillmore Hoefdraad van Financiën gaat vandaag even naar Venezuela om de afspraken die gemaakt zijn over brandstof af te dichten. Er moeten een paar zaken daar helemaal in orde worden gemaakt. Als de minister de ondersteuning krijgt in Venezuela, zou dat betekenen een verlichting van US$ 10 miljoen op maandbasis. 

Over de situatie met brandstof, zei Bouterse dat de minister van Financiën met verschillende oliemaatschappijen heeft gesproken. Er komt geen schaarste, benadrukte de president. Er is een rekening bij oliemaatschappij SOL van ongeveer US$ 40 miljoen. Daarover zijn er afspraken gemaakt over aflossingen. GOw2, Roy Boedhoe Enterprises en Rubis hebben aangegeven dat ze zullen inspringen. Er is geen vrees voor schaarste. 

De president vindt dat de wetten tekort schieten waardoor er enorm veel deviezen buiten zijn. Er zijn modaliteiten waar de governor van de Centrale Bank van Suriname zijn hoofd over breekt, zei Bouterse. Heel veel mensen leveren een bijdrage. Niemand wil dat het financiële systeem in elkaar klapt. 
Advertenties